Qatarul rămâne o ameninţare pentru securitatea regională, consideră Arabia Saudită şi aliaţii săi

Qatarul rămâne o ameninţare pentru 'securitatea regională', au apreciat vineri Arabia Saudită şi aliaţii săi, condamnând refuzul autorităţilor de la Doha de a răspunde pozitiv condiţiilor lor pentru rezolvarea crizei din Golf, transmite AFP.
Economica.net - vin, 07 iul. 2017, 05:20
Qatarul rămâne o ameninţare pentru securitatea regională, consideră Arabia Saudită şi aliaţii săi

Refuzul Qatarului de a accepta cererile vecinilor ‘reflectă intenţia de a continua politica sa ce vizează destabilizarea securităţii regionale’, precizează un comunicat comun al Arabiei Saudite, Bahrainului, Emiratelor Arabe Unite şi Egiptului, text difuzat de agenţia de presă oficială saudită SPA.

‘Toate măsurile politice, economice şi legale necesare vor fi luate într-o manieră adecvată şi la timpul potrivit pentru a asigura drepturile, securitatea şi stabilitatea celor patru ţări ale noastre’, continuă comunicatul, fără a face mai multe precizări legate de aceste măsuri.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au anunţat la 5 iunie întreruperea relaţiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului şi de relaţii prea apropiate cu Iranul.

Respectivele state au impus de asemenea Qatarului sancţiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

Ulterior, pe 22 iunie, aceste ţări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerinţe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Fraţilor Musulmani, să închidă televiziunea de ştiri Al-Jazeera şi să reducă relaţiile cu Teheranul.

Qatarul, care a respins acuzaţiile de terorism, a răspuns oficial acestor cerinţe, luni, într-un mesaj transmis prin intermediul Kuweitului, care joacă un rol de mediator.

Marţi, la Doha, referindu-se la cerinţele Arabiei Saudite şi aliaţilor ei, şeful diplomaţiei Qatarului a vorbit despre o ‘listă nerealistă şi de neacceptat’.

Lista ‘nu vizează terorismul, ea urmăreşte să se pună capăt libertăţii de exprimare’, a acuzat ministrul de externe, citat de AFP.

La finalul reuniunii lor de la Cairo, de miercuri, şefii diplomaţiilor din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au exprimat, într-un comunicat, ‘regretul lor faţă de răspunsul negativ al Qatarului, care arată neglijenţă şi lipsă de seriozitate (…) în ce priveşte revizuirea politicilor şi practicilor sale’.

În comunicatul lor, vineri, cele patru ţări precizează că oferta lor de negociere din 22 iunie cu Doha este de acum ‘nulă şi neavenită’, guvernul qatarez respingând ‘toate eforturile diplomatice pentru rezolvarea acestei crize’.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...