Rabla 2014: Au început înscrierile şi validarea producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de mașini

Sesiunea pentru depunere şi validare a dosarelor producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de autovehicule care doresc să se înscrie în Programul 'Rabla' din acest an debutează luni şi va dura până pe data de 28 martie, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/.
Economica.net - Dum, 23 mart. 2014, 08:26
Rabla 2014: Au început înscrierile şi validarea producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de mașini

Potrivit instituţiei, începând din 24 martie a.c., condiţiile de participare la Programul ‘Rabla 2014’, precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional publicat pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă Programului.

Pentru ediţia din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei.
Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 28 martie 2014.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2014 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.

La finele săptămânii trecute, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat că Programul ‘Rabla’ va debuta în jurul datei de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va dispărea odată cu repartizarea electronică a acestora.

‘Undeva, după 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacţiona cu programul. Se va merge numai la comercianţii de autovehicule, vor exista tichete electronice şi acestea vor fi atrase de către comercianţi dintr-o bază naţională, fără o distribuire localizată pe judeţe, ci pur şi simplu dacă se întrunesc condiţiile – datele maşinii care urmează să fie scoase din uz şi datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează – poate să aibă dreptul să tragă un tichet electronic. În cinci zile trebuie să radieze maşina, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza naţională. Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înţeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terţă, iar datele acestora intră în sistemul naţional’, a explicat Korodi.

Proiectul de ordin privind derularea programului ‘Rabla’ 2014 prevede ca posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului auto, cunoscut în special sub numele de ‘Rabla’, este guvernamental, susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...