Programul Rabla 2014 s-a terminat: Tichetele electronice destinate persoanelor fizice s-au epuizat

RABLA Toate cele 17.000 de vouchere alocate persoanelor fizice în Programul Rabla din acest an s-au epuizat cu o lună înainte de termenul-limită, a anunţat, luni, Ministerul Mediului şi Schimbările Climatice /MMSC/.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 12:52
Programul Rabla 2014 s-a terminat: Tichetele electronice destinate persoanelor fizice s-au epuizat

RABLA 2014 ‘Astăzi, 13 octombrie 2014, a fost epuizat ultimul tichet electronic destinat persoanelor fizice prin Programul de Înnoire a Parcului Auto (Rabla 2014). Acesta a fost lansat în luna aprilie 2014 şi a dat posibilitatea ca 17.000 de români să îşi înlocuiască maşinile vechi, poluante, cu altele noi, cu emisii reduse. Programul este deja la a 10-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale’, se arată într-un comunicat al ministerului de resort citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, epuizarea tichetelor alocate persoanelor fizice cu o lună înainte de termen reprezintă o premieră, un motiv fiind şi noile reguli introduse în 2014, scrie Agerpres.

‘Este pentru prima dată când tichetele sunt epuizate înainte de termenul limită stabilit de calendarul de desfăşurare. Succesul din acest an se datorează categoric introducerii în premieră a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al AFM. Astfel, atât noi, autorităţile, cât şi beneficiarii, am putut urmări în timp real dinamica desfăşurării întregului proces de accesare a tichetelor electronice. Pe de altă parte, derularea programului prin dealerii auto, dar şi faptul că tichetele nu au mai fost împărţite pe judeţe, ele fiind consumate în funcţie de cerere, au generat deopotrivă rezultatele cele mai bune de la lansarea Programului în urmă cu 10 ani’, menţionează Korodi.

În acest an, MMSC, prin Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/, a alocat suma de 119 milioane de lei pentru persoanele fizice care au dorit să-şi caseze autovehiculul vechi şi să-l schimbe cu unul nou.

Prima de casare acordată fiecărui beneficiar al programului a fost de 6.500 de lei, iar rezervarea primului tichet electronic a fost înregistrată în sistemul informatic al AFM în data de 8 aprilie 2014.

Conform lui Korodi, interesul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice este de a diminua pe cât se poate emisiile din trafic, acestea fiind responsabile în multe aglomerări urbane de calitatea aerului şi a sănătăţii populaţiei.

‘Plecând de la succesul programului din acest an, dar şi de la rezultatele înregistrate în toţi cei 10 ani de când funcţionează, vom gândi până la finalul anului cum va arăta Programul de Înnoire a Parcului Auto în anul 2015’, a afirmat Attila Korodi.

RABLA 2015

Recent, ministrul Mediului a declarat că Programul Rabla va exista şi în 2015 şi nu vor exista probleme cu închiderea acestuia, iar autorităţile analizează unele modificări.

”Programul ‘Rabla’ merge bine în acest moment, pentru că procedurile birocratice s-au simplificat, iar atât persoanele fizice, cât şi companiile, au putut să urmărească permanent stadiul voucherelor rămase. În acest moment există mai puţin de 700 de tichete disponibile. Nu o să avem probleme de închidere a programului. Va fi unul dintre puţinii ani în care se vor epuiza toate tichetele alocate. Pentru 2015, sunt convins că vor fi modificări în Programul ‘Rabla’, dar este prematur să vorbim despre acestea. Ştiţi că există un dialog în care Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile ar fi fericită ca programul să nu mai meargă înainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesaţi ca maşinile vechi, care înseamnă probleme de poluare, să fie scoase din uz. De aceea, noi vrem să gândim un proiect care să aibă anumite modificări şi să demonstrez că nu numai ce spun producătorii contează, ci şi modul în care arată strada în România, în care avem foarte multe maşini care poluează”, a explicat Korodi.

Te-ar mai putea interesa și
Posesorii a 292.000 de mașini Mercedes-Benz din SUA, sfătuiți să nu le mai conducă până vor fi reparate
Posesorii a 292.000 de mașini Mercedes-Benz din SUA, sfătuiți să nu le mai conducă până vor fi reparate
Divizia Mercedes-Benz din SUA a anunțat un „recall” pentru 292.000 de vehicule ai căror posesori sunt sfătuiți să nu le mai conducă până la remedierea problemelor....
București – Ilfov: Trei noi trasee unde trenurile vor circula la 30 de minute – secretar de stat
București – Ilfov: Trei noi trasee unde trenurile vor circula la 30 de minute – secretar de stat
Trenurile electrice vor circula la un interval de 30 de minute pe trei rute din zona metropolitană București - Ilfov, a ...
Putin: Intrarea în NATO a Finlandei și Suediei nu reprezintă o problemă pentru Rusia, atâta timp cât nu vor fi amplasate pe teritoriul lor noi infrastructuri militare
Putin: Intrarea în NATO a Finlandei și Suediei nu reprezintă o problemă pentru Rusia, atâta timp cât nu vor fi amplasate ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru ...
Trenuri noi – relansarea licitaţiei pentru 62 de rame electrice. Pe ce rute vor circula
Trenuri noi – relansarea licitaţiei pentru 62 de rame electrice. Pe ce rute vor circula
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a relansat procedura de atribuire pentru achiziţia unui număr de 62 rame electrice ...