E oficial: România a cumpărat rachetele Patriot de la americani

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 279 de voturi 'pentru', unul 'împotrivă' şi o abţinere proiectul de lege pentru realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)'. Toate achiziţiile de tehnică militară ale României, exceptând achiziţia sistemului de rachete Patriot, se vor face cu obligaţie de offset, a declarat la sfârşitul lunii octombrie 2017, ministrul Apărării, la conferinţa Live Business organizată de ECONOMICA.NET.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 08:42
E oficial: România a cumpărat rachetele Patriot de la americani

Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care vor fi achiziţionate rachetele sol-aer Patriot, a anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Proiectul a avut un amendament pur tehnic, după cum a menţionat Fifor.

‘Am obţinut un vot în unanimitate pentru acest program, program aprobat deja în Senat în şedinţa de plen. Este dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care ţin de politică, ci există o singură politică şi aceasta este politica naţională în domeniul apărării, un program pe care noi ni l-am asumat şi prin programul de guvernare şi anume acela de a rămâne un partener strategic credibil şi foarte serios în regiunea Mării Negre şi în zona NATO, dar mai ales în Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA’, a spus Mihai Fifor.

Potrivit ministrului Apărării, odată cu această etapă se închide partea legislativă a acestui proiect, urmând ca partea română să semneze contractul cu Guvernul Statelor Unite cel mai probabil până la data de 1 decembrie.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege, care a fost adoptat luni de Senat.

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare din Senat.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, la comisia de apărare a Senatului, că secretarul american de stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv săptămâna trecută la Bucureşti, l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.

„M-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, şi i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil, cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi, vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a declarat Meleşcanu.

La rândul său, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că dotarea armatei române cu sistemul de rachete Patriot plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între Românai şi SUA”, le-a spus ministrul Apărării senatorilor din comisie.

„Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot”, a adăugat el.

Mihai Fifor a mai spus că, pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta fiind achiziţionat doar primul sistem din cele şapte.

„Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.

Prezent şi el la Dezbateri, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul de rachete Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene pe cadrul războiului modern încă în afara frontierelor ţării.

„De asemenea, este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a mai spus Ciucă.

Liderul PSD, a declarat, joi seară, la Băile Herculane, că senatorii din Comisia de Apărare s-au aflat „la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”, când ar fi trebuit să se ia în discuţie achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, dar că nu vor fi probleme în adoptarea acestuia. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni în plenul Senatului, iar marţi va ajunge la Camera Deputaţilor. Întrebat dacă nu se încearcă blocarea proiectului, Dragnea a răspuns: „Să fim serioşi!”.

Toate achiziţiile de tehnică militară ale României, exceptând achiziţia sistemului de rachete Patriot, se vor face cu obligaţie de offset, a declarat la sfârşitul lunii octombrie 2017, ministrul Apărării, la conferinţa Live Business organizată de ECONOMICA.NET.

În afara proiectelor G2G, (government to government), toate achiziţiile de tehnică militară se vor face cu obligaţie de offset, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor. “Nu este vorba despre achiziţia sistemului de rachete Patriot, dar, cu excepţia lui, toate celelalte contracte, care nu intră pe regula G2G, vor repecta legea offset-ului”, a spus Fifor.

Ministrul a afirmat că legea offset-ului prevede că până la 80% din valoarea unui contract de achiziţie să reprezinte aport al industriei naţionale.

“Sunt bani mulţi care se vor întoarce în România. Vă pot da exemplul colaborării cu Rheinmetall şi cu General Dynamcs” a spus ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...