ANEVAR: Rapoartele de evaluare pentru impozitare se pot depune până la data de 30 iunie 2020

Coroborând textele de lege și alineatele desprinse din Standardele de evaluare a bunurilor obligatorii pentru desfășurarea activității de evaluare în România și având în vedere că primul termen de plată a impozitelor pe clădiri pentru anul în curs s-a prorogat la 30.06.2020, ANEVAR îi informează pe toți cei implicați în procesul evaluării în scopul impozitării (autorități, evaluatori autorizați, utilizatori ai rapoartelor de evaluare) despre faptul că, drept consecință, și rapoartele de evaluare se pot depune la Administrațiile locale până la data de 30 iunie 2020, scrie Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România într-un comunicat.
Economica.net - lun, 30 mart. 2020, 06:52
ANEVAR: Rapoartele de evaluare pentru impozitare se pot depune până la data de 30 iunie 2020

În OUG nr. 29/2020 se prevede:

Art. V (1) În anul 2020, termenul de 31 martie inclusiv prevăzut la art. 462 alin. (1), art. 467 alin. (1) și la art. 472 alin. (1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 iunie inclusiv.
(2) În anul 2020, termenul de 31 martie inclusiv prevăzut la art. 462 alin. (2), art. 467 alin. (2) și art. 472 alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare pentru acordarea bonificației stabilită de consiliul local, se prorogă până la data de 30 iunie inclusiv.”

Potrivit Codului fiscal:
Art. 462 (1) Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.
Art. 458 (1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă;
Art. 460 (6) Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă.

Conform pct. 38 din GEV 500:
38. Evaluatorul are obligația să predea raportul de evaluare referitor la valoarea impozabilă, înainte de data stabilită de Codul fiscal pentru plata primei tranșe a impozitului pe clădiri datorat pe anul în curs.

În concluzie, ANEVAR este la dipoziția membrilor săi, a autorităților și a utilizatorilor acestui tip de rapoarte de evaluare, cu tot suportul logistic și anunță că Baza de Informații Fiscale (BIF) este disponibilă înregistrării rapoartelor de evaluare pe toată această perioadă.

Despre ANEVAR:

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România are drept scop organizarea, coordonarea și autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea și protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale și a unui înalt nivel de calificare profesională, precum și promovarea standardelor, metodelor și tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizați. ANEVAR reprezintă aproximativ 4100 de membri titulari persoane fizice şi peste 540 de companii care deţin calitatea de membri corporativi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...