Raport MCV: Comisia Europeană apreciază activitatea ANI şi a DNA – surse

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a continuat să proceseze un număr mare de cazuri de incompatibiliate şi conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar şi atunci când au fost confirmate de decizii în instanţă, a continuat să fie pusă sub semnul întrebării, relevă raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ce va fi prezentat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeană.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 12:05
Raport MCV: Comisia Europeană apreciază activitatea ANI şi a DNA - surse

Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, consultate de Agerpres, documentul arată că ANI a finalizat în 2014 un număr de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.

În anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferenţe semnificative între venituri şi averi şi 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de corupţie.

Cazurile respective i-au vizat, printre alţii, pe şase magistraţi, trei secretari de stat, 14 consilieri judeţeni, 11 senatori, 28 deputaţi, 60 de viceprimari, 84 de primari, un preşedinte de consiliu judeţean.

Raportul reţine că personalul şi bugetul ANI au rămas stabile în 2014, după ce în anii precedenţi se înregistraseră creşteri în această privinţă, şi că bugetul agenţiei pentru 2015 a fost aprobat.

Cooperarea cu alte instituţii pare să se fi consolidat în anul trecut. Astfel, cooperarea cu DNA şi serviciile de securitate este caracterizată drept bună, iar cea cu poliţia se îmbunătăţeşte, deşi majoritatea notificărilor ajunse la ANI provin de la persoane fizice.

Un domeniu în care există potenţial de cooperare este colaborarea cu Procuratura Generală, inclusiv în privinţa urmăririi potenţialelor ilegalităţi legate de declaraţii false.

Raportul mai menţionează faptul că în 2014 a rămas neschimbat cadrul juridic principal al ANI, în pofida faptului că unii parlamentari au propus amendamente la regulile de incompatibilitate. Totuşi, cadrul juridic general privind integritatea este afectat şi de legislaţia care este centrată pe alte politici publice, adaugă raportul Comisiei Europene.

În privinţa Consiliului Naţional de Integritate, documentul indică faptul că în 2014, această instituţie a intervenit în câteva ocazii pentru a proteja independenţa ANI şi de a apăra personalul său faţă de presiuni din afară. Un exemplu concret al unei astfel de presiuni a fost cererea de demisie a preşedintelui ANI după o decizie, validată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cu privire la incompatibilitatea unui candidat la alegerile pentru Parlamentul European (Mircea Diaconu, n.r). Cu acea ocazie, Consiliul Naţional de Integritate a emis o declaraţie în apărarea ANI.

Raportul critică parlamentul român pentru că nu a reuşit să respecte decizii ale Curţii Constituţionale (CCR) şi pentru că acţionat prea lent în cazul ridicării imunităţii unor parlamentari în cazuri cu caracter penal.

Documentul salută numărul crescând de cazuri identificate de corupţie contra unor judecători şi procurori, dar ca şi în Bulgaria, critică performanţele mai reduse în privinţa condamnărilor şi a confiscării averilor.

O altă problemă menţionată în raportul MCV este corupţia din educaţie şi sistemul de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...