1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

Extern

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor în noiembrie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 1,5% în noiembrie, de la 1,4% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

30 noi, 2017 | Agerpres

Nivelul inflaţiei şi consolidarea creşterii economiei zonei euro explică de ce luna aceasta Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE). Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se apropie de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să rămână stabilă în noiembrie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,9% în noiembrie. Este pentru a doua oară în ultimele şase luni când inflaţia de bază este sub 1%.

Potrivit Eurostat, în noiembrie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie (cu o creştere anuală de 4,7%, după un avans de 3% în octombrie), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (2,2%, comparativ cu 2,3% în octombrie), în timp ce creşterea preţurilor la servicii a fost de 1,2%, similară cu luna precedentă.

La şedinţa de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunţat că va înjumătăţi volumul achiziţiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în aşteptarea creşterii inflaţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO