1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Rata anuală a inflaţiei în zona euro, aproape de obiectivul stabilit de Banca Centrală Europeană

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat în luna mai cel mai rapid ritm de creştere de mai mult de un an şi este aproape de obiectivul stabilit de Banca Centrală Europeană, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmit Financial Times şi Bloomberg.

31 mai, 2018 | ECONOMICA.net

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a accelerat la 1,9% în mai, de la 1,2% în aprilie, în timp ce analiştii se aşteptau să ajungă la 1,6%.

BCE vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat luna aceasta la energie, cu o creştere anuală de 6,1%, după un avans de 2,6% în aprilie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au urcat cu 2,6%, faţă de un avans de 2,4% în aprilie, iar preţurile la servicii au crescut cu 1,6%, faţă de o expansiune de 1% în aprilie.

'În pofida dramei în desfăşurare care are loc în Italia, rata inflaţiei în zona euro înregistrată în mai va permite BCE să încheie anul acesta programul de relaxare cantitativă (QE)', a declarat Stephen Brown, economist la Capital Economics.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,1% în luna mai, de la 0,7% în aprilie.

Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creşterea preţurilor de consum în zona euro va rata ţinta de 2% până în 2019, chiar dacă economia regiunii înregistrează al cincilea an de creştere consecutivă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO