Rata şomajului din Marea Britanie, la cel mai redus nivel din 2008

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie a continuat să se îmbunătăţească în perioada martie-mai 2014, în linie cu estimările economiştilor, deşi salariile au avut cel mai lent ritm de creştere de la publicarea datelor, în 2011, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 11:13
Rata şomajului din Marea Britanie, la cel mai redus nivel din 2008

Rata şomajului în Marea Britanie a scăzut la 6,5% în martie-mai 2014, comparativ cu 7,8% în perioada similară din 2013, fiind cel mai redus nivel din octombrie-decembrie 2008 – perioada de vârf a crizei financiare globale.

Numărul şomerilor în Regatul Unit a scăzut cu 121.000, ajungând la 2,12 milioane, a anunţat, miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie. Este cel mai redus nivel din ultimii şase ani.

De asemenea, numărul persoanelor care au solicitat indemnizaţie de şomaj s-a redus în iunie cu 36.300, la 1,04 milioane.

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut cu 254.000, în perioada aprilie-mai 2014, ajungând la 30,643 milioane, cel mai ridicat nivel din 1971.

Dar rata anuală de a creştere a salariilor, excluzând bonusurile, a fost de 0,7% în perioada martie-mai, fiind cel mai lent ritm de creştere de la publicarea datelor, în 2011. Plăţile totale, inclusiv bonusurile, au crescut cu 0,3% în perioada martie-mai, fiind cel mai slab avans din ultimii cinci ani. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 0,5%. Banca Angliei estimează o creştere de 2,5% a salariilor anul acesta, de la 1,25% în 2013, dar sub nivelul de dinaintea crizei, de 4,5%.

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru din 2014 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, dar analiştii consideră că Banca Angliei nu se grăbeşte să majoreze rata dobânzii.

În perioada ianuarie – martie 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2013, fiind cel mai semnificativ avans de la sfârşitul lui 2007, arată datele publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comparativ cu trimestrul patru din 2013, economia Marii Britanii a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, fiind al cincilea trimestru consecutiv de expansiune – cea mai îndelungată perioadă de creştere de la criza financiară din 2008.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în 2014, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei va decide majorarea ratei dobânzii.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...