Încep să curgă ratele TAROM pentru creditul de 19,3 milioane de euro luat de la Banca Transilvania

TAROM a început rambursarea creditului de 19,3 milioane de euro luat de la Banca Transilvania în 2020, garantat de stat. Banii au venit ca să despăgubească compania națională pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19. Între timp, autoritățile așteaptă undă verde de la Comisia Europeană pentru un nou ajutor de stat, în valoare de 190 de milioane de euro.
Andrada Ghira - mar, 20 iun. 2023, 22:02
Încep să curgă ratele TAROM pentru creditul de 19,3 milioane de euro luat de la Banca Transilvania

Update 19 iulie 2023. Cuvântul „Turismului” din propoziția „Ministerul Turismului contribuie cu 5,46 de milioane de lei” a fost înlocuit cu „Transporturilor”. ne cerem scuze pentru eroare.

Acționarii TAROM au aprobat săptămâna trecută majorarea capitalului social al TAROM cu 5,61 de milioane de lei prin emiterea de noi acțiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei, potrivit unui document consultat de Economica.net.

Suma reprezintă a doua rată, care a fost scadentă pe 17 iunie, din creditul luat decembrie 2020 de la Banca Transilvania.

Ministerul Transporturilor contribuie cu 5,46 de milioane de lei. Restul sumei de 155.047 de lei ar urma să fie acoperită de ceilalți acționari, SIF Muntenia, ROMATSA și CN Aeroporturi București „cu păstrarea cotei de participare la capitalul social, într-un termen de preferință de o lună de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în documentul consultat de Economica.net.

Prima rată a avut o valoare similară și a fost scadentă în martie 2023, pentru care s-a operat tot o majorare de capital, la care însă nu au participat și restul acționarilor. Drept urmare, cotele acestora s-au diminuat nesemnificativ. Spre exemplu, înainte de majorare, CN Aeroporturi București, avea peste 13 milioane de acțiuni, respectiv o cotă de 1,4491% din capitalul social al TAROM. După majorare, cota a scăzut la 1,4457%.

Capitalul social al TAROM după majorarea de capital pentru a putea primi banii pentru prima rată a fost de peste 2,25 de miliarde de lei.

Ajutoare de stat pentru TAROM

Toate companiile aeriene din lume s-au prăbușit din cauza pandemiei. Au fost luni de zile în care traficul aerian s-a redus drastic. Pe lângă celelalte companii europene care au cerut și primit ajutoare de stat s-au situat și cele românești.

Este și cazul TAROM, pentru care Comisia Europeană a aprobat în octombrie 2020 o garanție din partea statului român, pentru un împrumut de 19,3 milioane de euro pentru a acoperi gaura lăsată de efectele pandemiei.

În total, compania națională, care va zbura pe pierdere și anul acesta, a primit un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro.

E o perioadă tulbure acum la TAROM, nu doar din punct de vedere financiar. Angajații sunt nemulțumiți de salariile prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an și amenință cu greva.

Te-ar mai putea interesa și
Eni a vândut 10% din Saipem, compania care face infrastructura proiectului Neptun Deep
Eni a vândut 10% din Saipem, compania care face infrastructura proiectului Neptun Deep
Compania italiană de petrol și gaze naturale Eni a renunțat la o participație de 10% pe care o deține în cadrul gigantului din domeniul ingineriei și construcțiilor offshore Saipem....
Extinderea Digi în Belgia, contestată de locuitorii din Bruxelles, care au pornit o petiție împotriva sa. ”Ne strică fațadele”. Ce le-a răspuns compania
Extinderea Digi în Belgia, contestată de locuitorii din Bruxelles, care au pornit o petiție împotriva sa. ”Ne strică ...
O parte din locuitori din Bruxelles s-au revoltat față de sosirea unui nou furnizor de telecomunicații și față de mulțimea ...
Inspecția Muncii a dat amenzi de 600.000 de lei în urma unor controale efectuate în intervalul 29 mai – 7 iunie, pentru nerespectarea prevederilor legale privind prevenirea și protecția
Inspecția Muncii a dat amenzi de 600.000 de lei în urma unor controale efectuate în intervalul 29 mai – 7 iunie, ...
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 660.000 de lei unor companii şi societăţi pentru modul în care ...
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au ieftinit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou, azi-dimineață, prețul carburanților, ...