Ratingul Braziliei, retrogradat la junk de Standard & Poor’s

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria 'junk' (nerecomandată pentru investiţii) şi a avertizat că în următoarele luni ar putea revizui din nou în scădere calificativul, o lovitură pentru Guvernul preşedintelui Dilma Rousseff, transmite publicaţia britanică 'Financial Times'.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 06:43
Ratingul Braziliei, retrogradat la junk de Standard & Poor's

Decizia Standard & Poor’s de a retrograda ratingul de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’ a surprins analiştii, deşi economia braziliană este în recesiune, înregistrând în trimestrul doi din 2015 un declin de 1,9%, comparativ cu precedentele trei luni.

‘Dificultăţile politice cu care se confruntă Brazilia au continuat să crească, afectând capacitatea Guvernului de a realiza un Buget pe 2016 care să fie în concordanţă cu deciziile fiscale adoptate în prima parte a celui de-al doilea mandat al preşedintelui Dilma Rousseff’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Delma Rousseff, care a început al doilea mandat în ianuarie 2015, l-a numit consilier fiscal pe Joaquim Levy, absolvent al Universităţii din Chicago, pentru a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice. Dar, după un început relativ pozitiv, echipa sa a înrăutăţit de două ori estimările privind excedentul bugetar primar.

În 28 iulie, după prima revizuire a ţintelor bugetare ale Braziliei, S&P a revizuit în scădere perspectiva asupra ratingului suveran al ţării, ceea ce i-a determinat pe analişti să creadă că o retrogradare la categoria ‘junk’ va fi decisă anul viitor.

Bruno Rovai, economist la Barclays în New York, a afirmat că se aştepta la o revizuire în scădere a calificativului Braziliei în aprilie 2016 şi apreciază decizia agenţiei ‘destul de agresivă’.

S&P este de părere că va avea loc o recesiune profundă şi îndelungată a economiei braziliene şi o creştere a datoriei publice, din cauza deficitelor fiscale.

PIB-ul Braziliei ar urma să înregistreze un declin de 2,5% anul acesta şi de 0,5% anul viitor, estimează S&P, citând investigaţiile de corupţie de la compania petrolieră de stat Petrobras ca un alt factor destabilizator.

‘Credem că actualele investigaţii privind acuzaţiile de corupţie împotriva unor companii şi persoane importante, din sectorul public şi din cel privat, care acoperă toate partidele politice, au dus la creşterea incertitudinilor politice pe termen scurt’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Conform anchetei de corupţie în cazul Petrobras, în perioada 2004 – 2014, unele companii îşi repartizau (din 2004 până în 2014) pieţe ale grupului petrolier plătind mită unora dintre directorii acestuia în schimbul unor contracte, încărcând facturile pentru acestea cu 1-3%. O parte din comisioane ar fi fost date unor personalităţi politice, în majoritate parlamentari ai coaliţiei de centru stânga aflată la putere. Petrobras a pierdut peste două miliarde de dolari prin aceste fraude.

Datoria guvernamentală a Braziliei, excluzând activele lichide, ar urma să crească la 59% în 2016, de la 47% anul trecut, în timp ce deficitul ar putea ajunge la o medie de 8% din PIB în 2015 şi 2016, avertizează S&P.

Brazilia este a doua mare economie emergentă a lumii, după China.

Te-ar mai putea interesa și
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), ceea ce......
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...