1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Raul Castro: Cuba nu va renunţa la independenţa şi principiile sale în procesul de apropiere de SUA

Cuba nu va renunţa nici la independenţa, nici la principiile sale în procesul de apropiere de SUA şi îşi va păstra dreptul de a-şi alege singură sistemul economic, politic şi social, a declarat preşedintele Raul Castro, cu ocazia împlinirii unui an de la dezgheţul înregistrat între Washington şi Havana, transmite AFP, citată de Agerpres.

19 dec, 2015 | Agerpres

'Nimeni nu poate pretinde că Cuba, prin normalizarea relaţiilor sale cu SUA, abandonează cauza independenţei', a declarat Castro, adresându-se vineri unor miniştri şi alţi responsabili cubanezi de rang înalt.

'Poporul cubanez nu va renunţa la principiile şi idealurile pentru care generaţii de cubanezi au luptat vreme de jumătate de secol. Dreptul fiecărui stat de a-şi alege sistemul economic, politic şi social pe care îl doreşte, fără nicio ingerinţă, trebuie să fie respectat', a subliniat Raul Castro.

Luni, liderul de la Casa Albă, Barack Obama a declarat că doreşte să viziteze Cuba înainte de finalul mandatului său, ianuarie 2017, afirmând însă că acest lucru va fi posibil doar dacă Havana va înregistra progrese reale în ce priveşte libertăţile individuale.

'Cuba este în întregime dispusă să continue să avanseze în construirea unei relaţii cu SUA care să fie diferită de cea dinainte, pe baza respectării reciproce a suveranităţii şi independenţei, care să fie benefică ambelor ţări şi popoare şi care să se hrănească din legăturile istorice, culturale şi familiale între cubanezi şi americani', a mai afirmat preşedintele cubanez.

La 17 decembrie 2014, SUA şi Cuba au făcut anunţul surpriză privind debutul reconcilierii lor, după un diferend istoric de o jumătate de secol, restabilind relaţiile diplomatice la 20 iulie anul curent.

'Guvernul Cubei va continua să sublinieze că, pentru normalizarea relaţiilor, este imperativ ca guvernul american să elimine toate aceste politici ale trecutului care afectează naţiunea cubaneză şi nu corespund contextului bilateral actual', a adăugat Raul Castro. El a citat drept principală sursă de fricţiune menţinerea embargoului economic impus de SUA ţării sale în 1962.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO