1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Război în Ucraina: Intelectuali polonezi avertizează Europa asupra riscului repetării scenariului din 1939

Un grup important de intelectuali polonezi au lansat luni un apel Europei să evite o repetare a scenariului 'războiului ciudat' din anul 1939, când Hitler a atacat Polonia, iar aliaţii vestici ai acesteia nu i-au sărit în apărare, deşi declaraseră război Germaniei şi i-au făcut astfel pe polonezi să creadă că vor fi sprijiniţi, consemnează AFP.

01 sep, 2014 | Agerpres

Amintind celebra frază a partizanilor bunei înţelegeri cu Hitler, care nu vroiau 'să moară pentru Gdanskul' ocupat de armata germană, autorii apelului remarcă similitudini izbitoare între situaţia de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cu 75 de ani în urmă, şi cea de astăzi, diferenţa fiind că acum agresorul este Vladimir Putin.

'O astfel de politică europeană faţă de un agresor, gândită pe termen scurt şi egoistă, nu trebuie să se mai repete. Şi totuşi (...) Rusia, stat agresiv, a ocupat Crimeea, parte a teritoriului vecinului său ucrainean. Armata şi serviciile speciale ale preşedintelui Putin (...) operează în estul Ucrainei şi susţin bandele care terorizează populaţia locală şi o ameninţă deschis cu invazia', se arată în mesajul semnat, printre alţii, de fostul ministru de externe, istoricul Wladyslaw Bartoszewski, şi de cineastul Andrzej Wajda.

În plus, 'în ultimii ani, agresorul a reuşit să atragă pe orbita intereselor sale numeroşi politicieni şi oameni de afaceri europeni care au crezut cu naivitate în faţa sa umană', explică semnatarii.

Germania şi Franţa sunt principalele ţări criticate, prima pentru că nu încearcă să facă nimic pentru a-şi diminua dependenţa de gazul rusesc, iar cea de-a doua pentru contractul Mistral.

În cazul Germaniei, semnatarii remarcă şi colaborarea politicienilor de la Berlin cu Kremlinul, probabil 'din cauza complexului german de vinovăţie, ori a încrederii în miracolul economic rus ori din dorinţa de a obţine avantaje personale'.

În ce priveşte Franţa, 'preşedintele Francois Hollande şi guvernul său pun la cale un act mai grav decât pasivitatea din anul 1939, fiind acum singura ţară europeană care susţine agresorul oferindu-i nave de desant Mistral', continuă autorii apelului, cerându-le 'cetăţenilor europeni' să facă presiuni asupra Parisului prin boicotarea produselor franceze dacă liderul de la Elysee nu reziliază acest contract militar.

'Cel care duce astăzi politica 'business as usual' (stării de normalitate) riscă să vadă moartea a mii de ruşi şi de ucraineni, sute de mii de refugiaţi şi un atac imperialist al lui Putin împotriva altor ţări', conchid intelectualii polonezi

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO