Război Israel-Hamas: Israelul anunţă creşterea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza

Israelul va permite o creştere spectaculoasă a ajutorului către populaţia din Fâşia Gaza în următoarele zile, a declarat duminică un oficial, făcând apel la civilii palestinieni să se îndrepte către ceea ce a el a numit ca fiind o zonă "umanitară" în sudul teritoriului, potrivit Reuters.
AGERPRES - Dum, 29 oct. 2023, 16:15
Război Israel-Hamas: Israelul anunţă creşterea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza

„În săptămâna următoare avem de gând să creştem în mod considerabil volumul de asistenţă” care se îndreaptă spre Gaza din Egipt, a declarat colonelul Elad Goren de la Cogat, agenţia Ministerului israelian al Apărării care coordonează relaţia cu palestinienii.

„Am delimitat o zonă umanitară în sudul Fâşiei Gaza, în zona Khan Younis (…), recomandăm în continuare ca populaţia civilă evacuată să se îndrepte spre această zonă”, a declarat el presei în timpul unui briefing online.

Goren nu a precizat dacă zona umanitară este una nouă sau una deja existentă, dar a spus că creşterea volumului de ajutoare se face la cererea SUA, potrivit dpa.

Un mecanism comun din care fac parte SUA, Egipt şi Naţiunile Unite a fost înfiinţat pentru a facilita livrările de ajutoare la punctul de trecere Nitzana dintre Egipt şi Israel, la aproximativ 40 de kilometri sud de Fâşia Gaza.

Camioanele care transportă ajutoare vor fi verificate la punctul de trecere dacă nu cumva conţin arme.

După verificare,ajutorul trebuie să fie direcţionat spre nord pentru a fi livrat prin punctul de trecere Rafah între Egipt şi Gaza, în vederea predării către organismele ONU pentru a fi distribuit în partea de sud a Fâşiei Gaza.

Referitor la rezervele de apă, Goren a spus că nu sunt „la un nivel normal”, dar adecvate pentru nevoile umanitare, subliniind că 90% din apa potabilă din Fâşia Gaza provine în mod normal din zona palestiniană însăşi şi doar 10% din Israel, notează dpa.

Două convoaie de ajutor umanitar, fiecare cu 20 de camioane încărcate cu alimente, apă şi medicamente au intrat aseară şi în această dimineaţă în terminalul Rafah din Egipt pentru a fi inspectate de autorităţile israeliene înainte de a intra în Fâşia Gaza, transmite EFE.

Martori de la punctul de trecere au declarat pentru EFE că un prim convoi de 20 de camioane a intrat sâmbătă seară în zona de inspecţie israeliană, dar că duminică dimineaţă nu trecuse încă graniţa în enclava palestiniană, în timp ce în această dimineaţă un alt grup de 20 de camioane a început aceeaşi procedură.

Conform acestora, primul convoi nu includea şi combustibil, o resursă pe care Israelul nu o permite şi care este extrem de necesară pentru ca spitalele, brutăriile, staţiile de purificare a apei să continue să funcţioneze, iar ajutoarele umanitare să fie distribuite populaţiei din Gaza.

Fluxul infim de ajutor umanitar care pătrunde în Gaza a stârnit un val de condamnări din partea ONG-urilor şi chiar a ONU, care a avertizat că asistenţa care intră în enclavă nu reprezintă decât „o picătură în oceanul de nevoi” ale populaţiei.

În acelaşi timp, Semiluna Roşie palestiniană a declarat – duminică – că a armata israeliană i-a cerut să evacueze imediat spitalul al-Quds din Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

„Din această dimineaţă, au avut loc raiduri la 50 de metri de spital”, a adăugat aceasta într-un comunicat pe Facebook.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze declaraţia Semilunii Roşii Palestiniene în timpul unui briefing de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...