Război la FP: Franklin Templeton recomandă votul împotriva celui mai mare acţionar, Elliott Associates

Două mari companii americane de investiţii şi-au declarat făţiş război în România. Ostilităţile vor avea loc la adunarea acţionarilor Fondului Proprietatea (FP), din 22 noiembrie. Franklin Templeton Investment, administratorul FP, consideră absurde unele dintre propunerile acţionarului majoritar al FP, Elliott Associates, şi recomandă acţionarilor să voteze împotriva lor.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 oct. 2013, 08:46
Război la FP: Franklin Templeton recomandă votul împotriva celui mai mare acţionar, Elliott Associates

Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea (FP), recomandă acţionarilor FP să voteze, printre altele, împotriva propunerii Elliott Associates de a i se scurta mandatul de la 4 la 2 ani şi de a fi demis în cazul în care nu sunt îndeplinite anumite criterii de performanţă.

„Prevederile referitoare la încetarea anticipată nu sunt normale pentru un astfel de mandat (de administrare, n.r.) și nu sunt rezonabile, întrucât se bazează pe parametrii financiari care sunt în afara controlului administratorulului Fondului“, scrie Adrian Cighi, reprezentantul legal al Franklin Templeton, într-un raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Fondurile de investiţii ale companiei americane Elliott Associates controlează circa 18% din acţiunile FP, ceea ce face din Elliott cel mai mare acţionar in direct al Fondului.

Elliott a obţinut includerea pe ordinea de zi a adunărilor generale ale FP din 22 noiembrie, mai multe propuneri, printre care reducerea mandatului de administrator al Franklin Templeton la 2 ani, în cazul în care va fi reales şi demiterea acestuia în cazul în care nu vor fi atinse anumite performanţe severe.

Ulterior, Comitetul Reprezentanţilor acţionarilor de la Fondul Proprietatea (FP) a recomandat acestora să aprobe un nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton.

 

Pretenţiile lui Elliott

Pe 22 noiembrie se va discuta prelungirea mandatului Franklin Templeton, care expiră la 30 septembrie 2014.

Elliott Associates vrea  ca discountul (diferenţa dintre preţul acţiunilor FP şi valoarea unitară, pe acţiune, a activului net al FP) să fie egal cu sau mai mic de 15%, în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează pe bursă la un discount de circa 30%. Discountul a scăzit la mai puţin de 35% la 30 septembrie 2013, faţă de media de 56% în 2011.

De asemeni, Elliott vrea ca valoarea unitară a activelor nete (VUAN) din 30 iunie 2015 ar trebui să fie mai mare decât VUAN la data de 30 septembrie 2013, ca Franklin Templeton să nu fie demis.

Altfel, din nou, Franklin Templeton va putea fi demis de AGA în septembrie 2015, iar Comitetul Reprezentanţilor ar începe de îndată să caute alt administrator. 

Ar urma să se ia în calcul o VUAN ajustată: „VUAN calculată conform prevederilor legale în vigoare, PLUS orice restituiri către acţionari, în urma reducerilor capitalului social în perioada 11 octombrie 2013 – 30 iunie 2015, PLUS orice onorariu variabil plătit lui Franklin Templeton, toate împărţite la numărul de acţiuni plătite la data de 30 iunie 2015, minus numărul de acţiuni răscumpărate (şi neanulate) de Societate“.

 

Replica lui Franklin

Propunerile Elliott ar fi absurde (din moment ce „nu sunt normale şi nici rezonabile“, potrivit Franklin Templeton) pentru că „discount-ul depinde de valoarea acțiunilor Fondului de pe piața de capital, iar acest lucru este influențat de o gamă largă de factori, inclusiv dezvoltările economice și politice din România și a piețelor internaționale, pe care administratorul nu poate să le controleze“.

A fost dat exemplul deciziei surprinzătoare a Guvernului de intrare în procedură de insolvenţă a Hidroelectrica, decizie care a şters, de la o zi la alta 20% din activul net al FP.

Pe de altă parte, reducerea discount-ului, menţionată mai sus, a fost rezultatul campaniilor de răscumpărare a acţiunilor FP, ajunse într-o fază agresivă, odată cu oferta publică în prezent în derulare.

Încetarea anticipată a mandatului administratorului are repercusiuni semnificative pentru Fond și nu ar trebui legată de parametri teoretici care nu reflectă în mod obligatoriu circumstanțele reale și calitatea acțiunilor întreprinse de administrator“, mai spune reprezentantul Franklin.

Totodată, nu mai puţin „nerezonabilă“ (un cuvânt „tare“ în arsenalul de comunicare corporatist american) este însăşi reducerea mandatului administratorului.

Firmele de administrare serioase nu vor mai dori să vină la FP, mai ales dacă nu au deja sucursale în România, ca să economisească timp cu birocraţia.

„Alte societăți de administrare recunoscute pe plan internaţional ar putea ezita să participe la o selecție viitoare care implică un astfel de nivel de investiții în cazul selectării, dacă mandatul este acordat doar pentru o perioadă de 2 ani și/sau conține aceste prevederi referitoare la încetarea anticipată“.

Şi: „Decizia acționarilor de a renumi sau a schimba administratorul Fondului trebuie luată în considerare cu 9 -12 luni în avans, pentru a acorda o perioadă de timp suficientă eforturilor extrem de semnificative necesare organizării selecției și procesului de predare dacă acționarii vor decide eventual numirea unui nou administrator. Astfel, dacă mandatul ar fi de 2 ani, acest proces ar trebui să fie reluat în numai 12 luni de la începerea mandatului“, se mai spune în documentul Franklin Templeton.

Franklin Templeton recomandă votul împotriva şi altor noi propuneri incluse pe convocatoul AGA din 22 noiembrie.

Ce vrea Elliott

Fondurile de investiţii ale Elliott Associates sunt fonduri de inestiţii de risc (hedging), al căror comportament vizează obţinerea prin metode cât mai agresive de profituri cât mai mari şi cât mai rapide.

Elliott a cheltuit peste 250 de milioane de euro pe acţiunile FP, pentru a avea poziţia dominantă din prezent, susţinută şi de alte fonduri şi companii de investiţii străine şi române.

Sub presiunea Elliott, acţionarii FP, dominaţi de fondurile de investiţii, au impus o strategie de administrare a Fondului care vizează vânzarea de active de până la 20% din portofoliu, fără aprobarea acţionarilor. Banii ar urma să fie daţi acţionarilor.

Strategia de administrare impusă de Elliott a intrat rapid în argoul pieţei ca o metodă de desfiinţare a FP şi a câştigat mulţi adepţi inclusiv printre investitorii români.

Manchester Securities Corp are aproape 16% din acţiunile FP. Morgan Stanley (The Corporation Trust Company) are 5% din acţiunile FP, iar The Royal Bank of Scotland – 3,17%.

Georgia Palade van Dusen, cu aproape 5% din acţiunile FP este cea mai proeminentă dintre moştenitorii despăgubiţi cu titluri FP pentru confiscarea proprietăţilor de către autorităţile de dinainte de 1989. Ea este moştenitoarea marelui industriaş interbelic Nicolae Malaxa.

Mai sunt acţionari şi moştenitorii unor alţi mari industriaşi români, ca Auschnit, şi ai unor mari bancheri, ca Hrisoveloni.

Persoanele fizice române controlează peste 22,6% din acţiunile FP, acţionarii instituţionali străini (mai ales fonduri de investiţii) au 58,6% din acţiunile FP, acţionarii instituţionali români – 8,6%, iar investitorii individuali străini (nerezidenţi) – aproape 6%.

Fondul Proprietatea are deja răscumpărate, înaintea ofertei publice în derulare, peste 4% din acţiunile subscrise şi cu capitalul vărsat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...