Războiul Apple vs. Samsung ajunge în instanţă. Negocierile au eşuat

Disputele dintre Apple şi Samsung vor fi soluţionate de International Trade Commission, din Washington, şi de un juriu convocat de tribunalul federal din San Jose, California, după ce directorii generali ai celor două companii nu au reuşit să ajungă la un compromis într-o ultimă rundă de negocieri.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 07:31
Războiul Apple vs. Samsung ajunge în instanţă. Negocierile au eşuat

Comisia de la Washington, care dispune de prerogativa de a interzice importul şi comercializarea unui produs în SUA, începe în această săptămână să judece două procese care se suprapun, în care cei mai mari producători de smartphone-uri din lume se acuză reciproc de încălcarea brevetelor de invenţie şi drepturilor de proprietate intelectuală, transmite Bloomberg.

Procesul din San Jose va ajunge în iulie în faza judecării de către juraţi, după ce directorul general al Appe, Tim Cook, şi omologul său de la Samsung Electronics, Choi Gee Sung, nu au reuşit, săptămâna trecută, să ajungă la o înţelegere într-o ultimă rundă de negocieri impusă de instanţa federală.

De altfel, cele două companii încearcă de doi ani să-şi rezolve disputele la masa negocierilor, însă fără succes, deoarece niciuna dintre părţi nu pare dispusă să dea înapoi.

Apple a intentat primu proces împotriva Samsung în 2010, când a acuzat compania sud-coreeană că ar copia anumite caracteristici ale iPhone. Samsung a introdus rapid o acţiune similară împotriva grupului american, iar cei doi giganţi se judecă în prezent în aproximativ 30 de procese în zece ţări, pe patru continente.

Deznodământul proceselor de la Washington şi San Jose ar trebui să stabilească un procedent şi să ofere în acelaşi timp un avantaj uneia dintre companii, care să poată fi valorificat într-o înţelegere pentru a pune capăt divergenţelor dintre cei doi producători de electronice.

Samsung este principalul rival al Apple în încercările companiei americane de a opri creşterea în popularitate a smartphone-urilor şi tabletelor echipate cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google. Cumulat, Samsung şi Apple au o cotă de piaţă de 49% pe piaţa smartphone-urilor, potrivit vânzărilor din primul trimestru, şi domină autoritar segmentul premium. Samsung a reuşit în primele trei luni din acest an să treacă în faţa Apple, devenind cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Primul proces de la International Trade Commission (ITC) va începe joi şi ar trebui să se încheie la 6 iunie. Apple acuză Samsung că a copiat şase brevete, care vizează inveţii legate de ecranul tactil, detectarea conectării căştilor audio şi aspectul şi forma iPhone.

Apple a cerut blocarea importurilor tabletei Samsung Galaxy Tab şi a mai multor smartphone-uri, inclusiv gama Nexus dezvoltată în strânsă cooperare cu Google.

La 4 iunie, o altă instanţă din cadrul instituţiei de la Washington începe să judece procesul intentat de Samsung împotriva Apple. Compania sud-coreeană susţine că Apple a încălcat cinci brevete, care vizează caracteristici precum vizualizarea de documente pe un ecran tactil şi transmisia de date la mare viteză. Acţiunea intentată de Samsung ţinteşte iPad, iPot Touch şi mai multe variante ale iPhone, inclusiv 4S.

„Se pare că niciuna dintre părţi nu a putut identifica un compromis, deşi Tim Cook susţine că nu îi plac litigiile”, comentează un analist al IDC.

Cook a declarat, în aprilie, că ar prefera să ajungă la o înţelegere, cât timp Apple nu va ieşi în dezavantaj.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Apple, Kristin Huguet, a reiterat poziţia companiei privind procesele, că Samsung se face vinovat de „copiere ostentativă”.

Purtătorul de cuvânt al Samsung, Adam Yates, a afirmat că grupul sud-coreean nu are nimic de comentat înainte de începerea judecării proceselor.

Samsung a vândut 42,2 milioane de smartphone-uri în primul trimestru, în timp ce Apple a livrat 35,1 milioane de iPhone-uri, potrivit datelor IDC.

Profitul net al Samsung a crescut cu 81% în primul trimestru, la 4,5 miliarde de dolari. Apple a înregistrat totodată un câştig net de 11,6 miliarde dolari, în creştere cu 94%.

Apple este cel mai mare client al Samsung, care produce şi componente electronice, precum chip-uri şi ecrane. Apple a asigurat în primul trimestru 7,64% din veniturile Samsung Electronics, potrivit dastelor Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...