Tarifele ar putea avea un impact asupra veniturilor şi fluxului de numerar ale Ford şi GM într-un mod care nu va fi contracarat de factori care să atenueze impactul, susţin analiştii de la S&P Global Ratings într-un raport publicat luni. Ambii constructori auto au în prezent un rating din categoria celor recomandate pentru investiţii, „BBB minus” în cazul Ford şi „BBB” pentru GM, scrie Agerpres.
Raportul analiştilor de la S&P pleacă de la ipoteza că autoturismele importate din afara Americii de Nord vor fi vizate de tarife de 25%, în timp ce autoturismele asamblate în Mexic, Canada şi SUA vor fi vizate de tarife mai complexe, în funcţie locul de unde provin componentele. Prognoza include un nivel semnificativ de incertitudine, dat fiind faptul că Administraţia Trump şi-a modificat rapid abordarea cu privire la tarife, au adăugat analiştii.
La scurt timp după publicarea raportului S&P, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat că analizează posibilitatea unor scutiri temporare de la tarifele pentru importurile de autoturisme, astfel încât companiile să aibă mai mult timp pentru a-şi pune la punct facilităţi de producţie în SUA.
Impactul direct al tarifelor pentru majoritatea furnizorilor de componente auto nu va fi la fel de semnificativ pentru că, cel mai probabil, costurile vor fi transferate pe seama producătorilor auto, estimează analiştii. Însă există şi unii furnizori de componente care sunt mai supuşi riscului de retrogradare dat fiind datoriile mari şi fluxul slab de numerar.
Analiştii se aşteaptă ca vânzările de automobile în SUA să scadă cu aproximativ 2% în acest am, până la aproximativ 15,5 milioane unităţi, în timp ce preţurile vor creşte cu 5%, până la 10% pentru consumatori. Dacă restricţiile la exportul de metale rare anunţate de China vor intra în vigoare, acestea ar putea perturba şi mai mult lanţurile de aprovizionare şi ar frâna şi mai mult vânzările, au apreciat analiştii de la S&P.