Războiul rece bate la porţile Budapestei – presă

Capitala ungară ar fi devenit terenul de joc preferat al serviciilor secrete ruseşti în Europa, susţine publicaţia elveţiană de limba franceză '24 heures' în ediţia sa de miercuri.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 06:28
Războiul rece bate la porţile Budapestei - presă

Budapesta este într-o pasă proastă. Numărul său de echilibristică între Est şi Vest nu-i satisface nici pe partenerii săi europeni, nici Rusia, al cărei model încearcă să-l imite premierul Viktor Orban. Angela Merkel s-a grăbit să ajungă în capitala ungară la începutul lunii, iar acum a fost rândul lui Vladimir Putin să-l întâlnească pe Viktor Orban. Oficial, pentru a semna un contract gazier, dar în realitate pentru a încerca să zdruncine unitatea europeană cu privire la Ucraina.

Capitala ungară ar fi devenit una din platformele de predilecţie a serviciilor secrete ruse în Europa, afirmă o sursă anonimă în cotidianul Nepszabadsag. Politologul Peter Kreko confirmă această tendinţă: ‘Ucraina este teatrul de război între Est şi Vest, iar Ungaria vecină ar putea deveni terenul de joc, cel al conflictelor politice, cu spioni de ambele părţi şi acest gen de lucruri…’.

Acesta este contextul în care Comisia problemelor juridice a Parlamentului European trebuie să se aplece asupra unui dosar singular în 23 februarie: un eurodeputat al partidului de extremă dreaptă Jobbik, Bela Kovacs, este acuzat de Budapesta că ar fi un spion în solda ruşilor. Istoria acestui om care poartă marca KGB a fost dezvăluită în toamnă în presa ungară. Născut în 1960, având ca părinte un ofiţer rus staţionat în Ungaria, căsătorit cu o cetăţeancă rusoaică, el şi-a petrecut mare parte din viaţă între Japonia şi Rusia.

La mijlocul anilor 2000, el intră într-un partid de extremă dreaptă care creşte în sondaje în Ungaria – Jobbik – şi îl duce pe preşedintele acestuia Gabor Vona la Moscova în 2008. Atunci se produce cotitura prorusă partidului, explică Andras Desz, jurnalistul care a anchetat cazul. ‘KGBela’ – cum a fost supranumit în cadrul partidului – admite că a finanţat Jobbik, dar respinge acuzaţia că ar fi făcut-o cu banii serviciilor secrete ruse. Investiţia sa a reuşit: Jobbik este în prezent al doilea partid al Ungariei, iar doctrina sa de ‘deschidere spre Est’ a inspirat larg politica FIDESZ, partid aflat la putere.

Bela Kovacs este, de asemenea, artizanul – la Budapesta, în 2009 – creării Alianţei Europene a Mişcărilor Naţionale (AEMN), o uniune a formaţiunilor de extremă dreaptă destinată să permită Moscovei să exercite presiuni asupra activităţii Parlamentului European. Dacă el va fi recunoscut vinovat de spionaj în Parlamentul European, presupusul agent riscă să-şi piardă imunitatea parlamentară şi să fie condamnat la opt ani de închisoare în Ungaria.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Gazprom a preluat controlul rețelei sociale VKontakte, echivalentul Facebook în Rusia
Holdingul USM al miliardarului Alişer Usmanov, un apropiat al Kremlinului, a anunţat joi că şi-a vândut acţiunile pe ...
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Industria de software din România a crescut cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, ...
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Sutele de unități Dacia Spring livrate în ultimele două luni în România au schimbat clasamentul înmatriculărilor ...