RCA direct din Franța sau Germania pentru șoferii români. Vine revoluția insurtech? Firme de asigurare de ultimă generație vor să vândă în România

Asigurările de tip insurtech trec printr-o dezvoltare fără precedent la nivel mondial, iar România pare că nu este exclusă din planurile acestor companii de ultimă generație, caracterizate prin flexibilitate, o structură suplă și planuri de dezvoltare rapidă. Așa cum Economica anticipa încă din urmă cu doi ani în contextul problemelor pe care le avea City Insurance, asigurătorii care vând direct din afara României adună o cotă din ce în ce mai importantă pe piața locală.
Ion Dobreanu - joi, 06 iul. 2023, 22:00
RCA direct din Franța sau Germania pentru  șoferii români. Vine revoluția insurtech? Firme de asigurare de ultimă generație vor să vândă în România

În prezent, pe piața din România activează o singură societate de asigurări care, la bază, se definește ca un „insurtech”. Este vorba despre grecii de la Hellas Direct (HD Insurance), înregistrați în Cipru și activi în România printr-o sucursală directă. Așa cum anunțam zilele trecute, se pregătește să își lanseze activitatea și Eazy Asigurări, societate înregistrată  și supravegheată din România care a anunțat, de asemenea, că va avea o activitate de tip „insurtech”.

Despre Hellas Direct, care în contextul falimentului Euroins, a început să acumuleze o cotă de piață notabilă (circa 2-3% din totalul polițelor RCA), puteți citi AICI

Numărul jucătorilor de acest tip va crește, însă, în trend cu ce se întâmplă în țările mai dezvoltate, iar RCA va fi ținta predilectă, având în vedere că această linie este încă etalonul pieței locale. O discuție despre ce înseamnă insurtech nu este neapărat una simplă, dar, în esență vorbim despre societăți de asigurare care se bazează pe atragerea de finanțări de la investitori diverși (fonduri, bănci, persoane fizice), care sunt caracterizate printr-o flexibilitate decizională și o capacitate de adaptare foarte ridicate și care lucrează, în general, cu un număr de mic de angajați, încercând să externalizeze funcțiile importante (vânzări, daune).

În mod normal, așa cum arată și numele, activitatea acestor tip de societăți este digitalizată la nivelul tuturor proceselor specifice asigurărilor, adică de la subscriere la distribuție și gestionarea dosarelor de daună. Totuși, în funcție de specificul fiecărei piețe  firmele se adaptează. HD, de exemplu, vinde în Grecia exclusiv online, dar în România o face prin asocieri cu brokeri de rețea (care vând fizic, prin sute de agenți din teritoriu). La fel și în cazul procedurilor privind daunele, care în Grecia sunt digitalizate total în cazul HD.

O altă particularitate a acestor firme, care caracterizează toți jucătorii de pe acest segment, este că activează concomitent în mai multe țări. În Europa, o fac în baza așa numitului pașaport european, adică posibilitatea de a vinde în orice stat UE prin simpla notificare la autoritatea de supraveghere din respectivul stat.

Există două modalități prin care firmele reglementate și supravegheate într-o țară din UE să poată intra pe piețe din alte state UE. Prima dintre ele este Freedom of Service (FOS) și presupune ca firma respectivă să subscrie pur și simplu direct, fără a avea nevoie de o sucursală locală. A doua este Freedom of Establishment (FOE) și presupune ca respectiva firmă să își deschidă o sucursală locală a cărei conducere să fie avizată de autoritatea de supraveghere. Acest al doilea tip de pașaportare presupune un anumit tip de control din partea autorităților locale, fiind din acest motiv preferat de ASF. Atât Axeria Iard (care  nu e fintech, dar e înregistrată afară, în Franța) cât și HD au sucursale în România.

 

Nume nou din Franța (Wakam) și unul ceva mai vechi, din Germania (Wefox)

Un alt jucător din insurtech interesat de piața RCA din România vine din Franța. Este vorba despre Wakam, un jucător mic pentru piața de unde vine, dar foarte mare pentru România. Francezii nu au decocamdată licența pentru RCA, însă sunt pe cale să o obțină, în Franța. Societatea, prezentă deja pe mai multe piețe europene, a anunțat, în raportul pe 2022, că este interesată și de România.

AICI detalii despre Wakam și relația cu România

Și Wefox, din Germania, este interesată de România. Despre intențiile acestui insurtech, cu activități mai ales în Germania și Elveția, Economica a scris încă din urmă cu un an și jumătate.

Ei ar fi trebuit să debuteze pe piața locală încă din 2022, având discuții avansate inclusiv cu unul dintre intermediarii locali. Au amânat debutul, însă în prezent se interesează iar de piața locală.

Compania a avut o evoluție spectaculoasă, mai ales în 2022, bazându-se pe vânzarea de RCA în Germania și pe asigurări pentru incapacitate  de muncă pe termen scurt, pe care le vând mai ales în Elveția. Asigurările pentru incapacitate de muncă pe termen scurt (engl. short term disability insurance) sunt produse mai degrabă de nișă care pe piața din România nu pot fi găsite. Asigurătorul își asumă plata unei sume de bani care să compenseze veniturile salariale pierdute de cei care nu pot lucra pentru perioade de până la maximum 12 săptămâni din diverse motive.

În cazul Wefox, este notabilă suma înaintată ca fiind atrasă de la investitori. Până în prezent ar fi vorba de nu mai puțin de 1,4 miliarde de dolari. 

Substanțiale sunt și procentele cu care Wefox a crescut în 2022. De cifre neglijabile în 2021, în 2022 Wefox a ajuns la Prime Brute Subscrise (PBS) de peste 195 de  milioane de euro (de aproape 4 ori mai mult decât în 2021), cu plăți de aproape 74 de milioane de euro (de la doar 32 de milioane în 2021) și rezerve tehnice de 118 milioane de euro (de la puțin peste 14 milioane în 2021). Tot anul trecut, Wefox a avut pierderi operaționale de circa 35 de milioane de euro.

AICI despre șoferii care vor avea cel mai mult de câștigat din intrarea noilor jucători, în funcție de mașină, vârstă și zona une locuiesc 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi apărut discuţii despre deplasările externe ale preşedintelui Klaus......
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...