RCS&RDS, amendată de ANCOM. Sancţiuni de 88.750 lei pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, în S1

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aplicat, în primul semestru al anului, amenzi de 88.750 de lei pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale din România, majoritatea sancţiunilor (52.000 lei) fiind pentru unele companii de pe piaţa echipamentelor radio şi a terminalelor de telecomunicaţii, a anunţat instituţia, miercuri, într-un comunicat de presă. serviciile de telefonie fixă şi mobilă au făcut obiectul a 90 de controale, fiind transmise 6 notificări şi 21 de avertismente. ANCOM a aplicat şi două amenzi în cuantum de 10.000 lei fiecare, ambele furnizorului RCS & RDS.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 11:51
RCS&RDS, amendată de ANCOM. Sancţiuni de 88.750 lei pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, în S1

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – iunie 2016, au fost efectuate 2.140 de controale pe piaţa de comunicaţii electronice şi de servicii poştale din România pentru a verifica în ce măsură operatorii care activează pe aceste pieţe îşi îndeplinesc obligaţiile legale.

Aproximativ un sfert din totalul de acţiuni de control au fost efectuate pe piaţa echipamentelor radio şi a terminalelor de telecomunicaţii unde ANCOM a aplicat 117 avertismente şi a aplicat majoritatea amenzilor din această primă parte a anului (19), în valoare totală de 52.000 de lei.

‘Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru că operatorii economici nu puneau la dispoziţia utilizatorilor declaraţia de conformitate cu cerinţele esenţiale şi pentru lipsa marcajului ‘CE’. Cele mai mari amenzi, de câte 5.000 lei fiecare, au fost aplicate companiilor Intertoy Zone SRL şi Electro Distribution S.R.L. pentru lipsa marcajului de conformitate CE de pe produsele introduse pe piaţă. Marcajul CE (conformitate europeană) certifică faptul că un produs îndeplineşte cerinţele esenţiale privind siguranţa şi sănătatea utilizatorilor şi a oricărei alte persoane, compatibilitatea electromagnetică, precum şi utilizarea eficientă a spectrului radio şi deci poate fi comercializat şi pus în funcţiune pe piaţa Uniunii Europene’, notează ANCOM.

De asemenea, pe piaţa de comunicaţii electronice, arbitrul telecom a efectuat aproape 1.500 de acţiuni de control în prima parte a anului, în urma cărora a transmis contravenienţilor 106 notificări şi a aplicat 142 de avertismente şi 4 amenzi, în cuantum total de 30.000 de lei. Din totalul controalelor de pe acest segment, 507 au fost efectuate la furnizorii de acces la internet. În urma celor 48 de notificări şi 39 de avertismente aplicate, furnizorii de internet au reintrat în legalitate, neaplicându-se nicio amendă. De asemenea, furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audio-vizuale şi cei de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV) au reintrat în legalitate în urma celor 545 de controale, 40 de notificări şi 44 de avertismente, neaplicându-se nicio amendă acestor două categorii de furnizori.

‘Pentru verificarea modului în care sunt folosite frecvenţele radio au fost efectuate 352 acţiuni de control la deţinătorii de licenţe de utilizare a spectrului radio. Pentru situaţiile în care condiţiile de utilizare prevăzute în licenţe nu au fost respectate au fost transmise 12 notificări şi 38 de avertismente şi aplicate 2 amenzi în cuantum total de 10.000 lei. Cele 2 amenzi au fost aplicate companiilor Samataxi DGY S.R.L. şi Marcegaglia Romania S.R.L’, se arată în comunicatul citat.

Totodată, serviciile de telefonie fixă şi mobilă au făcut obiectul a 90 de controale, fiind transmise 6 notificări şi 21 de avertismente. ANCOM a aplicat şi două amenzi în cuantum de 10.000 lei fiecare, ambele furnizorului RCS & RDS pentru refuzul de a porta în regim prepaid un număr care funcţiona pe bază de abonament într-o altă reţea şi pentru neinformarea corectă şi completă a utilizatorilor cu privire la tarifele aplicabile pentru transmiterea de SMS-uri către numere scurte cu suprataxă.

Pe piaţa serviciilor poştale, ANCOM a efectuat, în prima jumătate a anului, 95 de acţiuni de control, fiind aplicate 7 avertismente şi 3 amenzi, în cuantum de 6.750 de lei, neregulile constatate fiind cele referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Datele publicate miercuri de către arbitrul telecom relevă faptul că valoarea cea mai mare a amenzii din piaţa de servicii poştale, în cuantum de 5.000 de lei, a fost aplicată firmei Johnny Trans S.R.L, care nu a asigurat existenţa la fiecare punct de acces deservit de personal a instrumentelor de măsură corespunzătoare, oferta de servicii fiind diferenţiată în funcţie de dimensiunile fizice ale trimiterilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 de lei în 2022 cu firma pe care o deţine, de peste patru ori mai mari......
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...
UPDATE. Turcia: Explozie puternică la Ankara, în apropierea Parlamentului. Autoritățile reclamă un atac terorist
UPDATE. Turcia: Explozie puternică la Ankara, în apropierea Parlamentului. Autoritățile reclamă un atac terorist
O explozie puternică s-a produs duminică dimineaţa în centrul capitalei Ankara, în apropiere de Parlamentul turc care ...
Report de peste 2,72 milioane de euro este în joc, duminică, la Joker
Report de peste 2,72 milioane de euro este în joc, duminică, la Joker
Reportul la Joker la categoria I, pentru extragerea de duminică, depăşeşte 13,56 milioane de lei (peste 2,72 milioane ...