RCS&RDS: “E un dezavantaj să fii acum în piața de energie”. Compania „nu vede nicio dinamică” pe segmentul de furnizare de energie electrică

Oficialii grupului de comuncații RCS&RDS, care încă este furnizor de energie electrică pentru circa 100.000 de clienți casnici, nu mai consideră un avantaj prezența pe piața de energie, în contextul prețurilor plafonate practicate de toți. Compania “nu vede nicio dinamică” pe acest segment anul viitor.
Lidia Neagu
Mihai Nicuţ -
lun, 19 dec. 2022, 19:03
RCS&RDS: “E un dezavantaj să fii acum în piața de energie”. Compania

“Acum nu mai este un avantaj. Este un dezavantaj să fii pe această piață. Dar acest lucru este valabil în toată lumea și de aceea încercăm să investim în alte segmente, cum ar fi producția pentru propriul consum din perspectiva rețelei, nu a consumatorilor”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședintele grupului de comunicații RCS&RDS, dar care, prin Digi Energy, este în continuare un jucător semnificativ pe piața de energie electrică, cu circa 100.000 de clienți casnici în portofoliu.

Oficialii companiei au răspuns la întrebările puse de ziariști la o conferință de presă, care au atins și zona energiei. Din declarațiile lor, se înțelege clar că firma nu se va mai strădui să aibă o prezență mai mare pe segmentul de furnizare de energie electrică, în contextul actualei crize și al prețurilor plafonate.

“Zona energiei este o zonă complexă pentru toată țara, adică provocările la care este supus sectorul energetic și noi, ca furnizor, sunt enorme. Încă studiem legislația pentru anul care vine, ne va afecta pe toți”, a spus și Serghei Bulgac, CEO Digi Communications

“Sperăm, ne dorim ca Guvernul să sprijine populația, să sprijine businessul, pentru că este foarte dificil să reziști unor creșteri de preț de trei, patru, chiar cinci ori (…).Este o criză care nu poate fi rezolvată de operatori privați. Într-adevăr, e nevoie de cooperare cu statul sau suportul statului. Strict legat de întrebarea dumneavoastră cu privire la număr sau numere, sectorul energetic sau energia este probabil unul din cele mai mici segmente ale noastre. Nici nu apare cumva menționat la cifre.

Avem sub 100.000 de utilizatori. Însă nu vedem o dinamică în acest sector în perioada ce urmează, pentru că oamenii sunt mai degrabă temători față de schimbare, pe de-o parte. Pe de altă parte, prin schema de sprijin al statului, majoritatea furnizorilor oferă același preț populației. Deci, nu prea există cumva, din dinamica comercială sau direct comercială de a schimba furnizorul. Și de aici nu ne așteptăm la schimbări semnificative sau poate că de nici un fel pentru perioada ce urmează”, a explicat Bulgac.

Oficialii companiei au admis că au intrat în segmentul furnizării de energie electrică în trecut atât din cauza unor condiții mai predictibile pentru acest business, și pentru că și-au dorit să investească în rețele electrice de fapt, dar autoritățile nu au permis accesul.

“Am început cu energia în 2014. Și la acel moment cum nu aveai volatilitate pe piața angro, poate aveai o anumită perspectivă de sustenabilitate, de preț, să spunem avantajos pe o anumită perioadă, dacă cumpărai în avans la un moment dat. Deci, puteai să optimizezi atât pentru tine, cât și pentru clienți. În momentul în care piața este complet nepredictibilă, nu mai poți să faci niciun fel de sinergie sau nu mai poți să ai o predictibilitate din achiziția de energie pe termen lung pe care ți-ai fi permis să o faci în momentul în care ai piață, față de cazul în care nu ai fi fost prezent pe acea piață”, a spus Popoviciu.

“De fapt, noi, Digi, suntem un dezvoltator de infrastructură. Ăsta este atuul, asta este experiența noastră principală. Si cumva se vede și în realizări. Si, scuzati-mi lipsa de modestie, dar, aș putea să o tot repet, am ajuns să cablăm cu fibră optică peste 90% din gospodăriile din țara aceasta. E o realizare foarte mare și pentru țară, dar și mai mare pentru noi ca și companie. Pornind de la această idee sau cumva chiar rămânând în zona aceasta (…) intenția noastră, acum nu mai știu, opt-nouă ani, a fost nu să fim neapărat un furnizor de energie. Am vrut, am intrat în sectorul acesta ca să îl învățăm, ca să studiem, ca să îl înțelegem, dar și să contribuim și la dezvoltarea infrastructurii energetice din această țară și la tot ce ține de distribuție.

Pentru că, din păcate, în continuare, adeseori utilizăm rețele vechi, rețele care au fost puse la punct acum 30, 40, 50 de ani. Știți, mulți dintre voi ați urmărit acele procese, acele păreri conflictuale între noi, ANRE si restul pieței de distribuție. A fost un proces pe care l-am pierdut. Nu am putut sau nu am reușit să intrăm în acest domeniu”, a mai spus Bulgac.

În 2021, două firme producătoare de energie electrică din grupul telecom au pierdut definitiv, la Înalta Curte, un proces intentat în urmă cu cinci ani în care solicitau anularea normelor ANRE care stipulează că operatorii cu contracte de concesiune a serviciului de distribuție – Enel, Electrica și E.On –  au dreptul să refuze ca și alte companii să presteze în respectivele regiuni serviciul de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

RCS&RDS a rămas așadar, pe segmentul de energie, drept un mic producător în regenerabil și un furnizor cu o cotă care tot scade.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...