Reacţiile marilor puteri la noul test nuclear nord-coreean UPDATE

Testul nuclear realizat duminică de Coreea de Nord este un act 'extrem de regretabil efectuat cu completa sfidare' a cerinţelor internaţionale, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Yukiya Amano, transmit AFP şi Reuters. 
Economica.net - Dum, 03 sept. 2017, 09:45
Reacţiile marilor puteri la noul test nuclear nord-coreean UPDATE

”Experimentul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) este un act extrem de reretabil”, a menţionat Yukiya Amano într-un comunicat citat de Agerpres.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze ‘cu cea mai mare fermitate’ după noul test nuclear realizat duminică de Phenian, care în opinia sa aduce ‘atingere păcii şi securităţii’. 

”Preşedintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să reacţioneze rapid la această nouă încălcare a dreptului internaţional de către Coreea de Nord. El doreşte, de asemenea, o reacţie unită şi clară a Uniunii Europene”, indică un comunicat al Palatului Elysee. 

Suedia, în prezent membră a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că noul test nuclear efectuat de Phenian reprezintă ‘o evoluţie către mai rău’, care periclitează pacea şi stabilitatea internaţionale. 

Şi Norvegia i-a solicitat comunităţii internaţionale să reacţioneze ferm anunţul Phenianului conform căruia a testat duminică o bombă cu hidrogen. Ministrul de externe norvegian Borge Brende a estimat că acest tip de arme nucleare ar avea efecte dezastruoase în cazul în care ar fi desfăşurate. 

Phenianul a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un ‘succes total’. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm duminică al şaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, pe care o acuză că are un ‘comportament destabilizator’, transmite dpa. 

”Aceasta este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluţia 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului, ce reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională şi internaţională”, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat. 

El a cerut regimului nord-coreean să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceteze imediat toate activităţile nucleare şi balistice actuale, într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă şi să se reangajeze în dialogul cu comunitatea internaţională. 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că testul nuclear realizat de Coreea de Nord reprezintă „o provocare gravă” şi „o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi internaţionale”, transmite duminică dpa. 

„Mesajul Uniunii Europene este clar: Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreii de Nord, trebuie să renunţe la programele sale nucleare, a armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă, şi să înceteze imediat toate activităţile care au legătură cu aceste programe”, a insistat Mogherini. 

Şefa diplomaţiei europene a cerut Coreii de Nord să se implice într-un „dialog” cu scopul de a se obţine „denuclearizarea Peninsulei Coreea” şi a menţionat că miniştrii de externe ai UE vor discuta acest subiect săptămâna viitoare, la o reuniune care se va desfăşura la Tallinn, capitala Estoniei. 

Totodată, potrivit EFE, Mogherini a anunţat că luni se va întâlni cu secretarul general al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo, şi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...