1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Recent înfiinţatul CSALB vrea să rezolve amiabil 10% din cele 10.000 de procese bancare aflate pe rolul instanţelor

Centrul de soluționare alternativeă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB), care s-a lansat astăzi la Institutul Bancar Român speră că va aduce o parte, circa 10%, dintre cele  10.000 de litigii bancare aflate pe rolul instanțelor de judecată din România și le va soluționa amiabil prin cei 12 conciliatori ai centrului. La ora actuală, CSALB are deja 5 dosare înaintate de consumatorii bancari spre soluționare.

Declarația aparține lui Alexandru Păunescu, directorul direcției juridice din BNR, care va fi și unul dintre cei  5 membri al colegiului de coordonare al CSALB. Centrul  va beneficia în primă fază de un buget de 600.000 de euro pe an primiți de la băncile comerciale pe baza unui algoritm stabilit de Asociația Română a Băncilor, în funcție de cota de retail deținută de fiecare bancă și de numărul de litigii existente în ficare bancă.

Colectivul de conducere, format din cei 5 membri coordonatori, nu se va implica în soluționarea litigiilor dintre clienții băncilor și instituțiile de credit. Asta vor face cei 12 conciliatori (absolvenți de drept sau ASE), deja angajați de CSALB, care ar trebui să rezolve circa 10 dosare pe lună, după cum a precizat Alexandru Păunescu.

Avantajul consumatorului, care poate de azi să apeleze centrul la numărul 0219414, cu tarif normal, este că își poate rezolva diferentul cu banca (după ce a încercat mai întâi pe cont propriu acest lucru) în decursul a 90 de zile fără niciun fel de cost. Alte categorii excluse de la serviciile de conciliere ale CSALB sunt litigiile care au o valoare mai mică de 1.000 de lei.

Dacă consumatorul va dori să fie asistat de un avocat va trebui să suporte costurile acestuia. În cazul în care diferentul a fost rezolvat pe parcursul celor 90 de zile, decizia capată putere executorie, intrând pe normele Codului Civil, potrivit lui Alexandru Păunescu. Dacă părțile implicate nu sunt mulțumite cu decizia CSALB, oricare dintre ele pot ataca în instanță cealaltă parte.

Președintele colegiului și membru independent este Simona Vâlceanu, care vine din sistemul bancar. Din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor este numită Mihaela Ionescu, din partea unei federații de asociații este numit Corneliu Vișoianu, din partea Asociației Române a băncilor este numită Luminița Malanciuc.

Centrul a fost înființat ca transpunere a Directivei 11/2013 prin ordonanță de urgență.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO