Recesiune în România? Cât creşte euro şi cât de mare este riscul de retrogradare la „junk” – CFA România

Euro va creşte până la 5,17 lei în următoarele 12 luni (valoare medie a anticipaţiilor), cred analiştii economici care au participat la cel mai recent sondaj realizat de CFA România. Nu este exclus scenariul unei recesiuni pentru acest an. Ce cred economiştii despre ce se va întâmpla cu ratingul României? Vom fi retrogradaţi la "junk"?
Economica.net - J, 19 iun. 2025, 09:10
Recesiune în România? Cât creşte euro şi cât de mare este riscul de retrogradare la

„Cum riscul unui rezultat al alegerilor prezidențiale care ar fi condus România pe o traiectorie către euroscepticism a dispărut, indicatorul de încredere a crescut puternic în luna mai. Însă, riscul economiei românești rămâne ridicat și este cauzat în special de deficitul bugetar nesustenabil. În contextul incertitudinii, în special fiscale, economia este anticipată să crească modest, nefiind exclus un scenariu de recesiune pentru acest an”, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut puternic în luna mai, cu 11,5 puncte până la valoarea de 44,9 puncte. Această situație s-a datorat in special majorarii puternice a componentei de anticipații a indicatorului, cu 15,2 puncte, în timp ce componenta de condiții curente a crescut cu 4,3 puncte.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2026) a crescut comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie și a atins nivelul de 4,87%.

Curs BNR euro/leu

Aproximativ 70% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,1046 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,1723 lei pentru un euro.

Preţurile locuințelor din oraşe

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 60% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 25% anticipează o scădere.

De asemenea 60% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 35% că sunt corect evaluate.

Deficit bugetar

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a scăzut ușor comparativ cu exercițiul anterior, la valoarea medie a anticipațiilor de 7,7% din PIB. Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, în crestere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 1,0%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 59% în următoarele 12 luni.

Junk? Va fi retrogradată România?

O întrebare suplimentară introdusă în sondaj se referă la anticipațiile privind retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investițiilor („junk”). Astfel, conform rezultatelor, 74% dintre participanți anticipează menținerea, în următoarele 12 luni, a României în categoria de rating recomandată investițiilor (în creștere față de exercițiul anterior), în timp ce 26% anticipează o retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”).

Spre comparație, din punct de vedere statistic, atunci când perspectiva unui emitent este revizuită de la „neutru” la „negativ”, în unul din trei cazuri acesta este retrogradat în următoarele 12 luni. De asemenea, cu cât ratingul este mai slab (ex: BBB-, BB+), cu atât riscul de retrogradare după o perspectivă negativă este mai ridicat.

Despre sondaj:

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 14 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;

Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

Titlul CFA® este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociația CFA România este una dintre cele peste 160 de societăți membre ale CFA Institute, și are misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

Termeni și condiții: Nici una dintre informațiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată ca o invitație sau recomandare de a achiziționa sau de a dispune de orice produs, sau de a vă angaja în orice altă tranzacție, sau consiliere în domeniul investițiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informația care se regăsește în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informația prezentată este foarte generală și este posibil să nu fie relevanță în cazuri individuale concrete. Asociația CFA România nu da o garanție asupra gradului de corectitudine și complexitate a informațiilor prezentate în acest material.

Te-ar mai putea interesa și
Plan de reducere a cheltuielilor în 2025 la CFR Călători de 130 de milioane de lei. Scad salariile directorului general și directorului fincanicr, se suspendă curse neprofitabile
Plan de reducere a cheltuielilor în 2025 la CFR Călători de 130 de milioane de lei. Scad salariile directorului general ...
SNTFC CFR Călători S.A. a anunțat astăzi că a întocmit planul de redresare, în conformitate cu Ordonanta 156/2024 aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor companiei, în vederea......
Piedone a fost demis de Bolojan. Povestea scandalului şefului ANPC şi cine va prelua conducerea până la o nouă numire
Piedone a fost demis de Bolojan. Povestea scandalului şefului ANPC şi cine va prelua conducerea până la o nouă numire
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, plasat sub control judiciar de ...
Revoluţie în Polonia. Guvernul își face un superminister al Economiei şi pregăteşte un nou minister al Energiei
Revoluţie în Polonia. Guvernul își face un superminister al Economiei şi pregăteşte un nou minister al Energiei
Polonia va înfiinţa un superminister responsabil de Finanţe şi Economie, în cadrul unei remanieri guvernamentale mai ...
Japonia se gândeşte la primul nou reactor nuclear după Fukushima
Japonia se gândeşte la primul nou reactor nuclear după Fukushima
Compania japoneză de utilităţi Kansai Electric Power Co. a confirmat marţi că analizează un plan referitor la construirea ...