Rechizitoriu DNA: Peste 5 milioane de euro, ‘spălaţi’ de Niculae prin mai multe firme, una cu sediul pe un yacht

O sumă de peste cinci milioane de euro a fost supusă de omul de afaceri Ioan Niculae unui proces de spălare a banilor, aceasta trecând prin mai multe firme şi ajungând la o firmă de tip off shore controlată tot de Niculae şi care are sediul pe un yacht, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 28 apr. 2016, 15:08
Rechizitoriu DNA: Peste 5 milioane de euro, 'spălaţi' de Niculae prin mai multe firme, una cu sediul pe un yacht

Potrivit documentului, spălarea de bani s-a realizat în mai multe etape şi cu implicarea mai multor persoane.

Astfel, prima etapă a fost reprezentată de încheierea unui contract fictiv între Interagro, în calitate de client, şi Libarom Agri (societate specializată în procesare producţie agricolă – conserve şi tranzacţii cu produse agricole controlată de Said Baaklini), în calitate de prestator, contractul având ca obiect prestarea de servicii de publicitate.

Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 euro.

‘Activităţile efectuate pe parcursul urmăririi penale au stabilit fără niciun dubiu că prestaţiile nu au fost efectuate, documentele întocmite în acest sens conţinând date nereale. Firma lui Said Baaklini nu avea cum să presteze servicii de publicitate deoarece nu avea capabilităţi logistice în acest sens şi nici nu a contractat cu o altă firmă servicii similare. Cu toate că serviciile de publicitate nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 – martie 2009, de la Interagro SA s-au virat în patru tranşe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 mil. euro, către Libarom Agri controlată de Said Baaklini’, se arată în rechizitoriu.

Astfel, a doua etapă a fost reprezentantă de transferul banilor de la Interagro pe circuitul de spălare a banilor.

‘După transferul banilor de la Interagro SA la Libarom Agri, a intervenit a treia etapă, transferul extern al banilor proveniţi din infracţiunea de evaziune fiscală, către firma off shore Dandicott, controlată tot de Ioan Niculae’, spun anchetatorii.

Concret, pentru a transfera sumele de bani provenite de la Interagro, Said Baaklini a apelat la un prieten a cărui firmă era implicată deja în circuite infracţionale de evaziune fiscală şi spălare de bani.

‘Mai mult, pentru a crea aparenţa de legalitate a tranzacţiilor dintre firmele lor, Said Baaklini şi Mohammad Sharif au încheiat şi ei un contract fictiv, nereal, prin care firma Mike Trading se obliga să presteze servicii de publicitate. În cazul acestui contract fictiv, ‘eforturile’ pentru crearea impresiei de legalitate s-au oprit doar la redactarea contractului fără însă să mai fie întocmite şi alte documente referitoare la realizarea prestaţiilor, cum a realizat Interagro SA, în cazul acelor procese verbale de recepţie care induceau aparenţa de realizare a serviciilor de publicitate’, menţionează documentul.

Ulterior, firma Mike Trading a virat banii către firma off shore din Cipru Dandicott Ltd, controlată tot de Niculae.

Despre această firmă off shore, DNA spune că a fost înfiinţată în Insulele Virgine Britanice, dar îşi desfăşoară activitatea în Cipru, unde îşi are deschise şi conturile bancare.

‘Datele existente la dosar arată că firma off shore Dandicott Ltd. din Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Cipru este controlată tot de Ioan Niculae şi îşi are sediul social pe yacht-ul achiziţionat şi folosit de Ioan Niculae şi membrii familiei acestuia’, susţin procurorii.

A patra etapă a ‘spălării’ este reprezentată de reintroducerea banilor proveniţi din infracţiune în circuitul civil, mai precis transferul banilor de la Dandicott Ltd către o altă firmă controlată de Ioan Niculae, respectiv Intervitt SRL, divizia de vinificaţie a grupului Interagro.

‘Cu aceşti circa 5.600.000 euro, Dandicott Ltd a majorat capitalul social al firmei Intervitt Zimnicea, banii fiind folosiţi la edificarea în perioada 2009 – 2010 a unei întreprinderi de vinificaţie (divizia de vinificaţie a grupului Interagro). Astfel, parte din veniturile firmei Interagro SA (în final au fost transferaţi 5.600.000 euro) care ar fi putut reprezenta profit şi ar fi reprezentant o sursă de acoperire a obligaţiilor pe care firma le avea la bugetul de stat la acel moment (în anul 2008 avea obligaţii fiscale restante de circa 17.000.000 lei iar în anul 2009 avea obligaţii restante de circa 32.000.000 lei), au fost externalizate din firma mamă – Interagro SA, prin tranzacţii fictive şi firme off shore, iar în final suma de 5.600.000 euro a ajuns la Intervitt fiind folosită pentru edificarea unei întreprinderi’, explică DNA.

Această schemă infracţională a adus prejudicii bugetului de stat, întrucât s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, nereale.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...