Record al ultimilor 20 de ani: România a exportat produse agroalimentare de aproape 4 miliarde de euro, la 9 luni

România a exportat, în primele nouă luni din acest an, produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro - un record al ultimilor 20 de ani - în timp ce excedentul comercial a depăşit 349 de milioane de euro la finele lunii septembrie, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 09:31
Record al ultimilor 20 de ani: România a exportat produse agroalimentare de aproape 4 miliarde de euro, la 9 luni

‘În perioada ianuarie – septembrie 2014, exporturile României de produse agroalimentare au fost în valoare totală de 3,902 miliarde de euro, în creştere cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, importurile înregistrând o uşoară creştere cu 1,3% în perioada menţionată, până la 3,553 miliarde de euro’, arată datele statistice ale MADR.

În aceste condiţii, excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele nouă luni ale anului 2014 a fost de 349,6 milioane de euro, mai mare cu 346,3 milioane de euro faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, când soldul balanţei comerciale a fost de numai 3,3 milioane de euro.

Principalul produs exportat în primele nouă luni a fost grâul, unde livrările externe au însumat 773,7 milioane de euro, pentru o cantitate de peste patru milioane de tone, fiind urmat de ţigările de foi şi ţigarete, cu 499,6 milioane de euro (29.700 tone), şi de porumb, care a adus încasări de 394,2 milioane de euro pentru 1,493 milioane tone.

Faţă de primele nouă luni din 2013, au scăzut exporturile de seminţe şi ulei de floarea-soarelui, cu 74 milioane euro, şi, respectiv, cu 26,4 milioane de euro, cele de carne de pasăre, cu 13,4 milioane de euro, şi la orz, produs la care încasările au fost mai mici cu 11,9 milioane de euro, deşi volumul total exportat a fost mai mare cu 128.400 tone.

Potrivit datelor MADR, România a obţinut venituri suplimentare la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate, însă topul a fost dominat de seminţele de rapiţă (+145,6 milioane de euro), ţigări (+121,3 milioane de euro), grâu (+90,5 milioane euro), porumb (+38,9 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+31,7 milioane euro) şi nuci (+21,7 milioane euro).

Pe de altă parte, carnea de porc, şroturile de soia, preparatele alimentare, tutunul brut şi produsele de brutărie-patiserie au fost principalele produse agroalimentare importate, la care s-au înregistrat creşteri valorice comparativ cu perioada similară din 2013.

De asemenea, majorări ale importurilor s-au mai înregistrat la carne de pasăre (cu 21,3 milioane de euro), animale vii din specia porcine (cu 21,5 milioane de euro) şi ciocolată (cu 14,9 milioane de euro). În perioada menţionată, au fost înregistrate scăderi la importurile de zahăr, care au fost mai reduse cu 67.700 tone (minus 63,6 milioane de euro), la porumb (minus 30,4 milioane de euro), ţigări (minus 19,6 milioane de euro), precum şi la lapte şi smântână, unde cantitatea importată s-a diminuat cu 18.600 tone, respectiv cu 6,2 milioane de euro.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României. Astfel, în primele nouă luni din anul 2014, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 59,1%, iar achiziţiile din statele membre au deţinut o pondere de 81,3%.

România a reuşit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat că România are şanse să încheie 2014 cu un excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv.

‘2014 va fi al doilea an în care vom avea balanţă comercială pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare. Mă uit la cifre şi, dacă la opt luni suntem pe excedent, sunt convins că la sfârşitul anului vom fi tot pe excedent. Anul trecut, la opt luni, eram pe deficit, iar România nu a mai avut din 1994 niciun an în care să fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 şi 2014. Este meritul fermierilor şi trebuie să-i apreciem în consecinţă, dar trebuie ca şi ei să simtă acest lucru în buzunar’, a declarat recent, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Te-ar mai putea interesa și
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
Două treimi dintre investitorii străini plănuiesc să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România, faţă de doar 27% în 2020, conform studiului EY Romania Attractiveness......
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Din 15 iunie au intrat în vigoare reguli noi pentru pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriul de specialitate, ...
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre persoanele care au contractat maladia COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după trecerea ...
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni ...