Record – Băncile europene pregătesc 50 de miliarde euro pentru dividende şi răscumpărări de acţiuni

Cele mai mari bănci europene urmează să îşi recompenseze acţionarii cu peste 50 de miliarde euro, fiind pentru prima dată în istorie când acest prag a fost atins, o dovadă a impulsului primit de bănci de pe urma dobânzilor ridicate, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 30 aug. 2024, 14:42
Record - Băncile europene pregătesc 50 de miliarde euro pentru dividende şi răscumpărări de acţiuni

Calculele Bloomberg, pe baza datelor incluse în rapoartele băncilor, arată că zece din principalele bănci din zona euro ar urma să distribuie în acest an acţionarilor sume cumulate în valoare de 50,02 miliarde euro, după ce vor fi plătite dividendele interimare în lunile următoare. Este posibil chiar ca suma să crească, dacă băncile vor anunţa noi programe de răscumpărări de acţiuni până la finalul anului, scrie Agerpres.

Aceste recompense fără precedent acordate investitorilor sunt motivul pentru care acţiunile băncile europene au trecut din poziţia de codaşe în preferinţele investitorilor în cea de cele mai performante acţiuni din regiune. Profiturile băncilor europene au fost impulsionate de creşterea rapidă a dobânzilor, demarată de Banca Centrală Europeană în urmă cu doi ani, astfel că recompensele acordate investitorilor băncilor s-au dublat comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie.

Calculele Bloomberg arată că, în acest an, grupul bancar italian UniCredit SpA va plăti cele mai mari dividende din grupul marilor bănci europene, peste 10 miliarde euro. Este vorba de o sumă aproape dublă faţă de cea plătită de banca italiană investitorilor săi în cei 13 ani dintre criza financiară mondială şi 2021.

Cotaţia acţiunilor UniCredit este în prezent de aproape patru ori mai mare decât era la mijlocul anului 2022. Cei opt ani anteriori în care BCE a practicat dobânzi negative au afectat semnificativ câştigurile băncilor din UE.

Intesa Sanpaolo, ING Groep şi BNP Paribas urmează să se plaseze şi ele pe locuri fruntaşe în ceea ce priveşte recompensele acordate acţionarilor, în timp ce Deutsche Bank şi Societe Generale ar urma să se situeze la celălalt capăt al clasamentului.

Banca Centrală Europeană este aşteptată să anunţe în septembrie cea de a doua reducere a dobânzii de referinţă din acest an, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la cât de sustenabile vor fi aceste dividende record.

„Majoritatea băncilor europene au încă un exces de capital, dar mai important credem că profitabilitatea lor mult îmbunătăţită ar trebui să continue să susţină o generare organică de capital, pe care îl pot returna prin dividende şi răscumpărări. Ne aşteptăm la o stagnare a câştigurilor pentru băncile europene în următorii trei ani, însă asta ar trebui să le permită, cel puţin, să menţină dividendele”, a declarat Johann Scholtz, analist la Morningstar.

Grupul bancar spaniol Banco Santander a anunţat marţi că va cheltui 1,5 miliarde euro pentru răscumpărarea de acţiuni, în conformitate cu promisiunea de a returna aproape jumătate din profit către investitori. La rândul său, grupul german Deutsche Bank a sugerat săptămâna trecută că reanalizează o decizie anterioară privind renunţarea la o operaţiune de răscumpărări de acţiuni, care trebuia să aibă loc la finele anului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...