Record de achiziții de roboți industriali în fabricile din UE. Care sunt țările care domină piața?

Roboții industriali sunt folosiți în întreaga lume pentru a produce aproape orice, de la mașini la medicamente, iar țările care îi implementează în număr mai mare obțin un avantaj competitiv pe piața globală. Între 2012 și 2021, stocul mondial s-a triplat la aproape 3,5 milioane de roboți. În Europa, s-au vândut anul trecut aproape 72.000 de unități, în creștere de 6% față de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Federația Internațională a Roboticii (IFR).
Lidia Neagu - lun, 17 iul. 2023, 22:05
Record de achiziții de roboți industriali în fabricile din UE. Care sunt țările care domină piața?

La nivel global, anul trecut s-au vândut 531.060 de roboţi industriali, mai mult cu 2% față de 2021, un  nivel record. Țările care conduc clasamentul la nivel mondial sunt: China, Japonia, SUA, Republica Coreea și Germania.

În total, instalările de roboți în țările europene, inclusiv în statele care nu sunt membre UE, au atins un total de 84.000 de unități – în creștere cu 3% în 2022, un alt nivel record, notează IFR. Federația arată că piețele în care forța de muncă se găsește cu dificultate vor determina cererea de automatizare în multe țări în anii următori.

„Primele cinci țări care adoptă cei mai mulți roboți din cadrul UE sunt Germania, Italia, Franța, Spania și Polonia”, spune Marina Bill, președinta Federației Internaționale de Robotică (IFR). „Acestea reprezintă aproximativ 70% din totalul roboților industriali instalați în cadrul UE în 2022.”

Germania este de departe cea mai mare piață de roboți din Europa: aproximativ 26.000 de unități (+3%) au fost instalate în 2022. Aceasta a reprezentat o cotă de piață de 37% din totalul instalațiilor UE. La nivel mondial, țara a avut cea de-a patra densitate cea mai mare de roboți, după Japonia, Singapore și Republica Coreea.

Industria auto este tradițional principalul client al roboților industriali din Germania. 27% din roboții nou instalați (7.100 de unități) au fost montați în această industrie în 2022, mai puțin cu 22% față de anul precedent. În industria generală, principalul client a fost industria metalurgică, care a adăugat 4.200 de unități (+20%) în 2022. Aceasta depășește nivelul pre-pandemie care oscila în jurul valorii de 3.500 de unități pe an, cu un nivel maxim de 3.700 de unități în 2019. Instalările din industria produselor din plastic și chimice au revenit la nivelul pre-pandemie – în creștere cu 7%  la 2.200 de unități în 2022.

Italia este a doua cea mai mare piață de roboți din Europa, cu un nivel record de aproape 12.000 de unități (+10%) au fost instalate în 2022. Aceasta a reprezentat o cotă de piață de 16% din totalul instalațiilor UE.

Țara are o industrie metalurgică și de mașini puternică: vânzările au ajuns la 3.700 de unități – în 2022 – în creștere cu 18% față de anul anterior. Vânzările de roboți în industria produselor din plastic și chimice au crescut cu 42%, cu 1.400 de unități instalate. O altă industrie puternică din Italia este cea de alimente și băuturi, unde instalările au crescut cu 9%, la 1.400 de unități. Cererea din industria auto a scăzut cu 22% la 900 de unități. Acest segment este dominat de Grupul Stellantis rezultat în urma fuziunii dintre Fiat -Chrysler și PSA din Franța.

Piața de roboți din Franța s-a clasat pe locul trei în Europa în 2022. Instalările anuale au crescut cu 15%, la 7.400 de unități, adică mai puțin de o treime din numărul din Germania. Însă, IFR estimează că pachetul de stimulare de 100 de miliarde de euro al Guvernului francez pentru investiții în echipamente de fabrică inteligente, care a intrat în vigoare la mijlocul anului 2021, va crea o nouă cerere pentru roboții industriali în următorii ani.

Locul patru este ocupat de Spania, unde vânzările de roboți industriali au crescut cu 12%, cu un total de 3.800 de unități. Instalarea roboților este tradițional determinată de industria auto.

Potrivit Organizației Internaționale a Constructorilor de Autovehicule (OICA), Spania este al doilea mare producător de automobile din Europa, după Germania. Industria auto din Spania a instalat 900 de unități – în creștere cu 5%. Vânzările din industria metalurgică au avansat cu 20% și au ajuns la 900 de unități. Industria auto și industria metalurgică au reprezentat aproape 50% din instalațiile de roboți în 2022.

Top 5 în UE este încheiat de Polonia. Potrivit sursei citate, instalările au avut o traiectorie ascendentă puternică timp de nouă ani. Anul trecut au fost cumpărate 3.100 de unități  – al doilea cel mai bun rezultat după noul nivel maxim de 3.500 de unități din 2021. Cererea din industria metalurgică și a mașinilor a crescut cu 17%, la 600 de unități. Industria auto a afișat o cerere ciclică cu 500 de unități instalate – în scădere cu 37%.

România nu apare în clasamentul Federației, în ceea ce privește numărul instalărilor de roboți industriali.

Te-ar mai putea interesa și
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș Severin, pe raza comunelor Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană,......
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...