Redresarea economiei Greciei face ca acţiunile elene să fie cele mai profitabile din lume

Acţiunile elene, care după declanşarea crizei au fost evitate de investitorii îngrijoraţi că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro, au devenit cele mai profitabile din lume, odată cu apropierea ieşirii din recesiune, relatează Bloomberg.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 19:07
Redresarea economiei Greciei face ca acţiunile elene să fie cele mai profitabile din lume

Din 5 iunie 2012, cu două săptămâni înainte ca operatorul indicelui mondial MSCI să anunţe că va reclasifica Grecia drept piaţă emergentă, indicele ASE al bursei din Atena a crescut cu 146%, limitând declinul de la nivelul record atins în 2007 la 79%.

Creşterea indicelui ASE a fost mai mare decât cea înregistrată de 94 de indici bursieri naţionali la nivel global, din perioada respectivă, cu excepţia Venezuelei.

Randamentul obligaţiunilor Greciei pe termen de 10 ani a scăzut la 8,31%, de la un maxim de 33,7% atins în martie 2012.

Fondul de investiţii Paulson şi banca JPMorgan Chase au compărat acţiuni elene, pe fondul interesului exprimat de fonduri de investiţii pe pieţele emergente ca Renaissance Capital Holdings şi Templeton Emerging Markets Group.

JP Morgan a vândut, în urmă cu trei ani, acţiuni elene din fondul European Small Cap Fund, din cauza creşterii deficitului bugetar al ţării. După restructurarea datoriei publice a Greciei, JP Morgan a investit în titluri ale retailerului Jumbo şi ale producătorului de bijuterii Folli Follie.

„Perspectiva ţării s-a schimbat total”, a declarat Francesco Conte, care administrează pentru JP Morgan fonduri de circa 2,8 miliarde de dolari la Londra.

El consideră că în Grecia există oporturnităţi mari de investiţii, companii conduse foarte bine, ale căror acţiuni costă foarte puţin.

„Grecia abia iese din criză. Pentru că baza costurilor a fost redusă atât de mult, avansul profiturilor va fi enorm, dacă PIB-ul va reveni la creştere”, a spus Conte.

Grecia a redus salariile şi pensiile şi a majorat taxele pentru a respecta termenii celor două programe de salvare convenite cu UE şi FMI, iar recesiunea dă semne că se apropie de sfârşit.

Premierul Antonis Samaras vrea să reducă deficitul bugetar la 2,4% anul viitor, de la 9% în 2012 şi un vârf de 15,7% în 2009. Guvernul a anticipat în această lună că PIB-ul va creşte cu 0,6% anul viitor, acesta urmând să fie primul avans anual după 2007.

„Acum nouă luni, sentimentul global era: Nu vreau să ating nimic din Grecia, nici măcar iaurt. Acum investitorii nu mai vor să vadă altceva decât Grecia. Este o piaţă ciudată, în care se investeşte într-o economie dezvoltată, deşi cu probleme, care are aşteptări de creştere de tipul unei pieţe emergente, şi cu o monedă puternică”, a declarat Anthimos Thomopoulos, director general adjunct la Piraeus Bank în Atena.

Grecia era inclusă de către operatorul indicelui mondial MSCI în categoria pieţelor dezvoltate din 2011, dar în luna iunie a anunţat că o va reclasifica în categoria pieţelor emergente. Măsura va intra în vigoare pe 26 noiembrie, astfel că fondurile specializate în plasamente pe pieţele emergente vor putea să investească în acţiuni elene.

Mark Mobius, preşedintele fondului Templeton, cu active de 53 de miliarde de dolari, a declarat că este interesat de titluri bancare şi ale companiilor din retail, industria prelucrătoare şi cea a modei.

„În pofida problemelor Greciei, vedem încă oportunităţi pe termen lung. Există percepţia că Grecia îşi revine şi, cu continuarea reformelor, creşterea s-ar putea îmbunătăţi semnificativ”, a spus Mobius.

Scepticii susţin însă că creşterea cotaţiilor acţiunilor companiilor elene include deja îmbunătăţirea condiţiilor economice.

Totodată, disputele politice din Grecia ar putea afecta redresarea, iar datora publică va atinge în acest an 176% din PIB, conform estimărilor.

Recesiunea din ultimii şase ani a distrus aproape un sfert din PIB-ul Greciei, iar rata şomajului a urcat la un nivel recors de 27,6%.

După ce Coca-Cola HBC şi-a trasferat listarea principală a titlurilor de la Atena la Londra, piaţa bursieră elenă are o capitalizare de 83 de miliarde de dolari, sub cea de 107 miliarde de dolari a Kuwaitului şi cea de 145 de miliarde de dolari a emiratului Qatar.

Paulson, cunoscut pentru câştigul de 15 miliarde de dolari adus investitorilor săi în 2007, cu pariuri împotriva creditelor ipotecare subprime, înainte de prăbuşirea pieţei imobiliare americane, a cumpărat acţiuni Alpha Bank în trimestrul al treilea, în cadrul recapitalizării băncii elene. El a cumpărat şi garanţii pentru achiziţia a 7,41 acţiuni pentru fiecare acţiune comună deţinută.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...