Reducerea TVA va creşte piaţa comenzilor online de mâncare. Se anunţă angajări şi creşteri salariale – studiu

Reducerea TVA pentru produsele alimentare şi băuturi non-alcoolice de la 24% la 9% va avea efecte de creştere în lanţ care vor conduce la avansul exponenţial al serviciilor de comenzi de mâncare şi al celor conexe industriei alimentare, inclusiv a serviciilor efectuate cu ajutorul site-urilor online şi platformelor mobile, apreciază reprezentanţii pieţei de profil.
Economica.net - mar, 14 apr. 2015, 13:03
Reducerea TVA va creşte piaţa comenzilor online de mâncare. Se anunţă angajări şi creşteri salariale - studiu

‘Reducerea va scădea cu siguranţă evaziunea din zona restituirii TVA şi va permite, de asemenea, restaurantelor şi furnizorilor serviciilor conexe, inclusiv celor din zona comenzilor de mâncăruri, produse alimentare şi catering, să efectueze angajări noi şi să plătească mai bine personalul existent, în acelaşi timp ducând la o îmbunătăţire în ansamblu a calităţii serviciilor’, a precizat Dragoş Cristea, reprezentantul unui serviciu internaţional de comenzi de mâncare şi catering.

Reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare va duce la o creştere semnificativă a consumului şi ocupării forţei de muncă, dând un impuls economiei. Pe lângă avansul general al pieţei, va exista, de asemenea, o creştere a satisfacţiei angajaţilor. Restaurantele şi serviciile de catering vor fi în măsură să-şi îmbunătăţească timpii de livrare şi ingredientele utilizate şi va creştere, de asemenea, calitatea serviciilor per ansamblu. Acestea vor duce, totodată, la o creştere semnificativă a veniturilor, care vor permite tuturor furnizorilor de servicii să se extindă rapid şi, de asemenea, să-şi majoreze discounturile, se precizează într-un studiu al HelloHungy România.

Gospodăriile din România alocă circa 70% din venitul lor consumului de produse alimentare şi băuturi, cifră ce reprezintă cea mai mare rată din Europa. Creşterea activităţii economice în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România susţine o rată de creştere bună a serviciilor de livrare a produselor alimentare, care aproape s-a dublat între 2012 – 2013, cu o medie a comenzii curente online de 70 de lei, scrie Agerpres.

Românii din marile oraşe comandă mâncare cel puţin o dată pe săptămână, fie pentru birou (40%) sau pentru acasă (60%).

Piaţa totală a serviciilor şi produselor alimentare din România este de 13 miliarde de euro, iar livrările online şi mobile deţin o cotă de peste 0,2%, cu venituri anuale de aproape 3 milioane de euro, potrivit studiului citat.

Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie 2015.

Iniţial, proiectul de Cod Fiscal prevedea reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% la 1 ianuarie 2018, iar a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană şi a anunţat că analizează toate opţiunile pentru a face faţă......
Ameninţare pentru Europa şi autonomia sa monetară. Un oficial BCE avertizează despre dominaţia monedelor digitale stabile susţinute de dolar (stablecoins)
Ameninţare pentru Europa şi autonomia sa monetară. Un oficial BCE avertizează despre dominaţia monedelor digitale stabile ...
Dominaţia incipientă a dolarului asupra monedelor digitale stabile (stablecoins) acordă SUA un avantaj care, în cele ...
Polonezii de la Green Factory anunță achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria
Polonezii de la Green Factory anunță achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria
Green Factory a finalizat achiziția Eisberg România și Eisberg Ungaria. Această mișcare esențială se încadrează ...
Risc pentru consumatori. Lovitură pentru Temu – Ce a anunţat Comisia Europeană
Risc pentru consumatori. Lovitură pentru Temu – Ce a anunţat Comisia Europeană
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul privind ...