Referendum Scoţia: Mai puţin de o treime din scoţieni intenţionează să voteze pentru independenţă

Mai puţin de o treime (29%) din scoţieni intenţionează să voteze pentru independenţă la referendumul din acest an, indică un sondaj publicat joi, potrivit căruia 42% plănuiesc să voteze împotrivă, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 07:38
Referendum Scoţia: Mai puţin de o treime din scoţieni intenţionează să voteze pentru independenţă

Alte 29% din persoanele intervievate nu s-au decis încă, înainte de votul de la 18 septembrie, dacă Scoţia, care are o populaţie de puţin peste cinci milioane de locuitori, ar trebui să-şi încheie uniunea veche de 307 ani cu Anglia şi să părăsească Marea Britanie, conform sondajului TNS.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 ianuarie – 6 februarie, pe un eşantion de 996 adulţi.

Săptămâna trecută, după realizarea sondajului TNS, ministrul de finanţe britanic George Osborne a avertizat că nimic nu obligă Marea Britanie să permită unei Scoţii independente să folosească lira sterlină, în cazul în care scoţienii vor vota ‘da’ la referendumul pentru desprinderea de Marea Britanie, în luna septembrie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, la rândul său, că ar fi ‘dificil, dacă nu imposibil’ ca o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană, aminteşte Reuters.

‘Dezbaterea privind independenţa s-a intensificat în ultimele câteva zile’, a declarat Tom Costley, directorul TNS în Scoţia.

‘Opinia publică din Scoţia nu s-a schimbat prea mult în ultimele câteva luni, cu un procent relativ ridicat al persoanelor care nu ştiu, iar sondajele noastre au arătat în mod constant că oamenii caută mai multe informaţii în baza cărora să ia o decizie’, a afirmat Costley.

‘S-ar putea ca activitatea recentă, în special declaraţia fermă a partidelor anti-independenţă privind viitorul lirei, să stimuleze dezbaterea, să scoată la lumină mai multe informaţii şi să-i ajute pe alegătorii indecişi să se hotărască’, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 17.01.2022
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 17.01.2022
Cursul euro/leu a început prima zi a săptămânii în uşoară scădere faţă de nivelul anunţat vineri de BNR.
Tiftikcioğlu, CEO Garanti BBVA România : Dobânzile mai mari vor scădea ritmul de creștere a cererii de proprietăți rezidențiale din trimestrul II din 2022
Tiftikcioğlu, CEO Garanti BBVA România : Dobânzile mai mari vor scădea ritmul de creștere a cererii de proprietăți ...
Mustafa Tiftikcioğlu, CEO Garanti BBVA Romȃnia, este depărere că BNR va continua măsurile de politică monetară pentru ...
Din 17 ianuarie, acţiunile Chimcomplex se transferă din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată a BVB. Evaluarea bursieră se ridică la 7,5 miliarde de lei
Din 17 ianuarie, acţiunile Chimcomplex se transferă din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată a BVB. Evaluarea bursieră ...
Acţiunile Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza şi listată în Piaţa AeRO, vor ...