Renault şi Nissan au dezvăluit o nouă modalitate de a produce autoturisme

Constructorul auto francez Renault a introdus miercuri o strategie de producţie modulară împreună cu partenerul japonez Nissan, într-un moment în care producătorii auto se străduiesc să-şi reducă cheltuielile prin construirea în comun a autovehiculelor, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 18:43
Renault şi Nissan au dezvăluit o nouă modalitate de a produce autoturisme

Vice-preşedintele pentru inginerie de la Renault, Jean-Michel Billig, a explicat că tehnologia CMF (common module family) va ajuta constructorii auto să-şi reducă costurile de concepţie şi industrializare cu 30 şi 40% iar cele de achiziţie de componente cu 20 până la 30%.

„Obiectivul nostru este să ne reducem numărul global de furnizori în condiţiile în care ne dezvoltăm linia de produs la nivel internaţional”, a declarat Jean-Michel Billig. Potrivit acestuia, graţie noii strategii vehiculele Renault şi Nissan vor avea 50% componente comune până în 2020. În plus, graţie acestei strategii Renault va putea să menţină costurile de cercetare şi producţie la nivelul actual de 8-9% din veniturile anuale.

Jean-Michel Billig a precizat că această tehnologie va fi introdusă în acest an şi anul viitor pentru modele compacte şi cele mari ale partenerilor, ceea ce reprezintă 14 modele Renault-Nissan şi 1,6 milioane de vehicule anual. Programul va fi extins la modelele subcompact ale alianţei în 2015 şi la autovehiculele urbane în 2016.

Masini construite pornind de la CMF vor ajunge pe cinci continente pana in 2020. Renault face precizarea ca aceasta Common Module Family nu este o platforma, ci mai degraba un concept nou de arhitectura vehicul, scrie 0-100.ro.

Daca o platforma se refera la o segmentare orizontala, CMF include aceasta, dar si o segmentare verticala.

Primul model construit prin intermediul CMF va fi lansat in 2013, spune Renault. Pentru inceput vor fi produse masini compacte si mari, iar ulterior CMF va patrunde si in alte segmente.

Spre sfarsit de 2013 Nissan va lansa inlocuitorii modelelor Qashqai, X-Trail si Rogue avand la baza CMF, iar spre sfarsit de 2014 vor fi lansate de Renault modelele care vor inlocui Espace, Scenic si Laguna – tot pe baza CMF.

Asa cum platforma B – gandita initial pentru Clio si Modus – a ajuns sa stea la baza unei intregi game de modele, inclusiv cele Dacia, cam acelasi lucru va realiza si CMF, dar in segmentele superioare (de la Clio in sus).

În prezent, constructorii auto europeni sunt supuşi unor presiuni crescute pentru a menţine costurile la un nivel scăzut pe măsură ce intră pe noi pieţe de creştere precum China, Brazilia şi Rusia. Renault şi Nissan au parteneriat din 1999, Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...