Republica Moldova: Consultări pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat pentru vineri consultări cu facţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru, în contextul în care premierul propus de coaliţia minoritară 'Alianţa pentru o Moldovă Europeană', Iurie Leancă, şi noul său cabinet a fost respins joi de către parlament, relatează Unimedia.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 08:35
Republica Moldova: Consultări pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de premier

Şeful cancelariei prezidenţiale, Ion Păduraru, a confirmat pentru presă începerea, vineri, de consultări în acest sens, scrie Agerpres.

‘Urmează să discutăm împreună cu colegii la partid, dar şi cu colegii de alianţă. Avem foarte puţin timp’, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat.

‘Nu este totul pierdut. Vom continua discuţiile. Nu mai târziu de luni sau marţi trebuie să venim cu o a doua tentativă şi să investim guvernul Republicii Moldova’, a adăugat preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu.

La rândul lor, comuniştii şi liberalii spun că sunt gata să discute cu PLDM şi PDM în vederea votării noului executiv pentru a evita alegerile anticipate.

Termenul limită de formare a noului guvern este 9 martie, când expiră cele trei luni de la încetarea mandatului fostului executiv. Pentru numirea guvernului sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi.

Potrivit Constituţiei, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului executiv parlamentul nu acceptă candidatul propus de preşedintele ţării, legislativul este dizolvat şi sunt declanşate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţată în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului guvern este de trei luni din data încetării mandatului fostului executiv.Acest termen expiră în data de 9 martie 2015.

În locul lui Leancă, presa de la Chişinău vehiculează trei nume: cel al Nataliei Gherman, ministru de externe, al lui Chiril Gaburici, fost director Moldcell (reţeaua de telefonie, un apropiat al lui Filat din perioada când era premier) şi cel al lui Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, de asemenea cunoscut ca fiind foarte loial liderului PLDM. Toate cele trei candidaturi ar fi fost deja prezentate lui Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni.

Premierul în exerciţiu, care se aşteaptă să fie nominalizat din nou de alianţa minoritară din care face parte (PLDM+ PD), a declarat joi seara la postul de televiziune Moldova 1 că ‘s-a simţit deranjat de faptul că se vehiculează numele unui alt candidat la funcţia de prim-ministru în timp ce el nu a fost anunţat, deşi este prim-vicepreşedinte al PLDM’.

El a spus că ar accepta să fie desemnat a doua oară la funcţia de prim-ministru dacă în spatele acestei decizii va sta o majoritatea parlamentară formată din PLDM, PD şi liberali.

În unele comentarii apărute după ce guvernul ‘Leancă II’ a fost respins joi de parlament, observatorii de la Chişinău l-au acuzat pe Vlad Filat – şeful pe linie de partid al lui Leancă – de ‘joc perfid’ – insinuând că ceea ce s-a întâmplat în forul legislativ este parte a unui plan bine pus la punct de preşedintele PLDM şi prim-vicepreşedintele PD, oligarhul şi patronul media, Vladimir Plahotniuc.

‘A fost un plan bine gândit, o intenţie a celor de la PLDM şi PD în înţelegere cu comuniştii să nu-l voteze pe Leancă pentru că, în opinia lui Plahotniuc şi Filat, o coaliţie cu comuniştii, care nu-l vor pe Leancă, este o combinaţie mai stabilă pentru ei’, a opinat analistul Alexei Tulbure pentru Jurnal.md.

‘Filat vrea să scape de Leancă pentru că îi face concurenţă în partid, iar Plahotniuc pentru că vrea un prim-ministru marionetă, o marionetă mai slabă decât Leancă, pentru că Leancă are anumite relaţii cu Uniunea Europeană, iar aceasta sperie oligarhia criminală din Republica Moldova, în primul rând pe Plahotniuc’, a afirmat jurnalistul Vasile Năstase pentru aceeaşi publicaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...