Republica Moldova: Peste 80% din populaţie apreciază că ţara merge într-o direcţie greşită

Ultimul Barometru al Opiniei Publice (BOP) din Republica Moldova, publicat miercuri, arată că peste 84 la sută din populaţie consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, iar aproximativ 35 la sută declară că nu ştie dacă şi cu cine ar vota în caz de noi alegeri generale, relatează Europa Liberă.
Economica.net - joi, 25 apr. 2013, 13:13
Republica Moldova: Peste 80% din populaţie apreciază că ţara merge într-o direcţie greşită

Acelaşi sondaj indică o creştere a popularităţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi liderului lor, Vladimir Voronin. Marele perdant este fostul premier Vlad Filat şi partidul acestuia, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). PCRM ar obţine peste 32% din voturi, urmat de PLDM cu 12,6%, PL (Partidul Liberal) cu 10,5% şi PDM (Partidul Democrat din Moldova) cu 6,8%, dacă ar fi alegeri duminica viitoare.

În privinţa aderării la Uniunea Europeană (UE) sau Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), populaţia se împarte în două. O jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova doresc să adere la UE, iar cealaltă jumătate la Uniunea Vamală, potrivit BOP, transmite IPN.

Astfel, la întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, 51% dintre cetăţeni au spus că ar vota pentru, 30% ar vota împotrivă şi 19% au răspuns că nu ştiu sau nu sunt hotărâţi.

La aceeaşi întrebare, „dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală”, 52% au spus că ar vota pentru, 23% ar vota împotriva aderării şi 25% au spus că nu ştiu sau nu sunt hotărâţi.

Însă, fiind puşi să aleagă între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, 19% dintre cetăţeni au optat pentru aderarea la UE şi 17% au afirmat că ar dori ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală. Alţi 64% nu au dorit să răspundă sau nu s-au decis.

Potrivit persoanelor intervievate, avantajele aderării la UE sunt liberalizarea circulaţiei, locuri de muncă şi diminuarea şomajului, modernizarea vieţii sociale şi un trai mult mai bun. Totodată, conform părerii respondenţilor, aderarea la UE ar putea aduce tarife şi impozite mari, sărăcie şi exodul populaţiei.

De asemenea, cetăţenii au menţionat şi avantajele aderării la Uniunea Vamală, printre care gaz şi petrol mai ieftin, mai multe locuri de muncă, schimb mai bun de mărfuri, circulaţie liberă, fără vize. Temerile principale sunt dependenţa faţă de Rusia, îndepărtarea de spaţiul european şi rusificarea.

Aproximativ 41% din cei intervievaţi îşi văd viitorul legat de Republica Moldova, 21% de Uniunea Europeană, 14% de Rusia şi 12% de Uniunea Vamală.

Fiind rugaţi să indice nivelul de încredere în personalităţi politice din străinătate, intervievaţii au manifestat cea mai mare încredere faţă de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (74%), fiind urmat de către cancelarul german, Angela Merkel (49%) şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama (47%).

Sondajul a fost publicat de Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chişinău. Acesta a fost realizat în perioada 6-21 aprilie, pe un eşantion de 1.100 de cetăţeni din 76 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, eroarea maximă fiind de 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a semnat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware pentru accesarea serviciilor oferite de platforma FinqTreasury, ce are la bază tehnologia de tip open banking,......
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, la doar o zi de la lansarea oficială, din cauza unei “erori”
Hidroelectrica și-a anunțat clienții că a suspendat temporar aplicația de mobil IHIDRO, din cauza erorilor, potrivit ...
Ungaria a majorat ţinta de deficit şi pune presiune asupra băncilor să crească creditarea
Ungaria a majorat ţinta de deficit şi pune presiune asupra băncilor să crească creditarea
Guvernul ungar a majorat ţinta de deficit bugetar pentru 2023, până la 5,2% din PIB, de la 3,9% din PIB, pe fondul creşterii ...
Retailerul polonez Wittchen, care vinde genți, accesorii de călătorie și articole premium din piele, intră pe piața din România
Retailerul polonez Wittchen, care vinde genți, accesorii de călătorie și articole premium din piele, intră pe piața ...
Retailerul polonez Wittchen, unul dintre cei mai importanți comercianți de genți și accesorii de călătorie și articole ...