1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Reuniune de politică monetară la BCE pentru lansarea programului "quantitative easing"

Banca Centrală Europeană ar urma să pregătească joi cadrul pentru lansarea oficială în cursul acestei luni a noului său program de cumpărare de active în valoare de 1.100 miliarde de euro, transmite DPA.

05 mar, 2015 | Agerpres

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor se vor reuni joi în capitala Ciprului, aceasta fiind una din cele două reuniuni de politică monetară care au loc în fiecare an în altă parte decât la sediul BCE de la Frankfurt, la şase săptămâni după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit intenţia instituţiei de a cheltui 60 miliarde de euro lunar pentru a cumpăra active publice şi private în cadrul unui program de relaxare cantitativă. Dacă până acum a oferit puţine detalii cu privire la acest program, analiştii se aşteaptă ca joi Draghi să profite de conferinţa de presă pentru a dezvălui detaliile tehnice ale programului. Printre informaţiile aşteptate cu nerăbdare de pieţe este şi data la care programul va începe, scrie Agerpres.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca joi Mario Draghi să dea publicităţii şi noile prognoze de inflaţie şi creştere economică pentru zona euro. Datorită preţurilor reduse la energie şi a deprecierii euro care va da un impuls economiei, analiştii prognozează că BCE îşi va îmbunătăţi estimările privind evoluţia PIB-ului zonei euro în 2015 şi 2016. De asemenea, BCE va da publicităţii primele sale prognoze pentru 2017.

În avanpremiera reuniunii de joi a BCE, moneda euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani în raport cu dolarul, pe măsură ce traderii aşteaptă ca Mario Draghi să anunţe detaliile programului de cumpărare de active. Moneda euro a scăzut până la 1,1055 dolari, un nivel care nu a mai fost văzut din luna septembrie 2003.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO