1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Reuters: Şanse reduse ca băncile din Grecia să obţină săptămâna aceasta acces la finanţarea BCE

Este puţin probabil ca băncile din Grecia să recâştige accesul săptămâna aceasta acces la finanţarea ieftină de la BCE, din cauza neînţelegerilor dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

02 iun, 2016 | Agerpres

Joi are loc şedinţa de politica monetară la Banca Centrală Europeană iar creditorii eleni sperau că BCE va începe să accepte din nou obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor, scrie Agerpres.

În februarie 2015, BCE a renunţat brusc să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanţării băncilor elene. Analiştii susţin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul elen.

Dacă BCE ar decide joi să accepte obligaţiunile greceşti drept garanţii în schimbul creditelor, creditorii eleni ar putea renunţa la finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei şi ar putea beneficia de finanţare mai ieftină de la BCE.

Speranţele au crescut săptămâna trecută, în urma deciziei Eurogrupului de a debloca noi fonduri pentru Grecia, după ce ţara a finalizat cu succes evaluarea programului de asistenţă financiară.

Dar Guvernul de la Atena refuză să adopte unele măsuri suplimentare cerute de creditorii internaţionali, cum ar fi retragerea unor beneficii pentru pensionari, de aceea este puţin probabil ca joi Banca Centrală Europeană să accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

Ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos, şi-a exprimat săptămâna trecută speranţa că Atena va intra rapid în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE). În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 80 de miliarde de euro.

'Unul dintre obiectivele noastre în această evaluare era intrarea în programul de relaxare cantitativă al BCE, ceea ce sperăm că va veni foarte curând', le-a declarat jurnaliştilor Euclid Tsakalotos, după ce Eurogrupul a aprobat acordarea unei tranşe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistenţă financiară şi a prezentat o ofertă pentru reducerea poverii datoriei acesteia.

Atenuarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie 2015, va depinde de revenirea banilor în depozitele bancare, a afirmat Euclid Tsakalotos.

Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în 2 iunie, la Viena.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO