Revine întrecerea dezvoltatorilor: peste 14.000 de noi locuinţe anunţate pentru următorii ani

Dezvoltatorii imobiliari au anunţat în ultimele şase luni planuri pentru mai mult de 14.000 de noi locuinţe în Bucureşti. Mega-proiectele au fost împărţite în mai multe faze. Livările, în următorii ani. Cine cumpără
Andrada Ghira - sâm, 21 mart. 2015, 22:03
Revine întrecerea dezvoltatorilor: peste 14.000 de noi locuinţe anunţate pentru următorii ani

Fie că e vorba de proiecte de locuinţe noi, fie că e vorba de proiecte scoase de la naftalină, dezvoltatorii imobiliari au săpat în ultimul an noi fundaţii pentru ansambluri de locuinţe. Per ansamblu, dezvoltatorii care deţin terenuri mari, precum Impact, Metropolitan Residence sau Liebrecht&wooD, au anunţat că au planuri pentru mii de locuinţe, însă construcţia lor va începe în etape. Anul acesta, vor fi livrate peste 3.200 de noi locuinţe pe piaţa rezidenţială din Bucureşti, potrivit unui studiu al Colliers International România. 

Cel mai recent anunţ de construcţie a unui proiect rezidenţial pe piaţa bucureşteană este cel al israelienilor de la Gindi, care au început construcţia primelor apartamente dintr-un total de 324. „Am început construcţia primelor 80 de apartamente, iar investiţia în această primă fază este de şapte milioane de euro. Dacă înainte de criză primul bloc era destinat medicilor, acum este promovat pentru toată lumea care are bani să cumpere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Shimon Galon, proprietarul Real Sol, firma care se ocupă de dezvoltarea proiectului.

Acesta mai spune că Gindi a obţinut pentru prima fază a proeictului o finanţare de circa 60-70% din valoarea totală a investiţiei. Compania Gindi Rom, parte din grupul Gindi, anunţa în 2009 un proiect cu patru blocuri şi 324 de apartamente. Investiţia necesară pentru ansamblul din strada Vântului, în apropiere de staţia de metrou Mihai Bravu, dedicat exclusiv medicilor, era de 25 de milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut, compania Ţiriac Imobiliare, controlată de omul de afaceri Ion Ţiriac, a anunţat că va începe lucrările la cea de-a patra fază de dezvoltare a proiectului Residenz din Chitila, de lângă Bucureşti. Primele două blocuri din cele 12 vor fi construite începând cu această primăvară. În total, investiţia în cea de-a patra fază se ridică la 15 milioane de euro şi va avea la finalizare 132  de noi apartamente. 

Noi blocuri în loc de fabrici

Tot în zona Mihai Bravu, investitorii din spatele grupului Metropolitan Residence, vor începe în luna mai a acestui an construcţia unui proiect cu 110 de apartamente. Terenul se află chiar în spatele benzinăriei Rompetrol, unde a existat o hală care a fost demolată. 

Metropolitan Residence, controlată de Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, a cumpărat anul trecut aproape 14 ha din platforma Policolor, unde planurile prevăd construcţia a 6.000 de locuinţe. Lucrările pentru primele 380 de apartamente din această zonă au fost începute în toamna anului trecut, pe un teren pe care cei doi investitori îl deţineau în imediata apropiere a Policolor. 

Omul de afaceri Petre Niculae a demarat în toamna anului trecut lucrările la un proiect cu 330 de apartamente pe un teren din imediata apropiere a ştrandului Ciurel. Blocurile vor fi finalizate în toamna acestui an, iar preţurile nu au fost încă stabilite. Compania lui Niculae a mai construit şi proiectul 19th Residence, cu circa 200 de locuinţe, din imediata apropiere a Pasajului Basarab, pe strada Orhideelor nr. 19. Reprezentantul de vânzări al proiectului a declarat recent pentru ECONOMICA.NET că mai sunt disponibile spre vânzare doar două apartamente şi că în curând se vor semna 35 de antcontracte.

O familie din Turcia a cumpărat anul trecut patru hectare din platforma Turbomecanica, şi unde vrea să ridice 15 blocuri cu un total de 1.164 de apartamente. Terenul pe care vor fi construite blocurile, începând cu această primăvară, se află în imediata apropiere a staţiei de metrou Păcii. 

Şi dezvoltatorul mallului AFI Palace Cotroceni va începe anul viitor construcţia primelor locuinţe pe piaţa românească, pe terenul Laromet, cumpărat în 2007. David Hay, directorul executiv al AFI Europe România, a declarat recent că se are în plan construcţia a 200 de locuinţe, în primă fază, cu preţuri care să nu depăşească pragul de 85.000 de euro.

Belgienii vor să construiască un mega proiect cu aproape 5.000 de locuinţe

Dezvoltatorul belgian Liebrecth&wooD, care a investit 200 de milioane de euro pe piața imobiliară autohtonă, vrea să înceapă la anul construcţia unui proiect rezidențial pe terenul de 160 de ha pe care îl deţine la Frumușani. Compania a comasat mai multe terenuri agricole pentru a obţine o suprafaţă de teren consistentă şi are planuri pentru 4.800 de unități locative, majoritatea case. Fiind un proiect cu un număr mare de locuinţe, belgienii îl vor dezvolta pe faze şi vor începe cu 100 de unităţi. 

Planuri mari au şi turcii care au ridicat Cosmopolis în Ştefăneştii de Jos, cu peste 1.600 de locuinţe finalizare. Compania are în plan pentru acest an construcţia şi finalizarea a 400 de apartamente, investiţie de 18 milioane de euro. Alte 400 de apartamente urmează a fi livrate în 2016.

Şi dezvoltatorul Impact, controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, va începe în primăvara acestui an construcţia la două noi blocuri, fiecare cu 250 de apartamente. Investiţia necesară pentru fiecare bloc de locuinţe este de 14 milioane de euro. În total, planurile de viitor ale Impact includ dezvoltarea a 5.000 de locuinţe.

De asemenea, Adama a anunţat recent că a început construcţia unui bloc cu 77 de apartamente în cartierul Berceni, iar investiţia se ridică la trei milioane de euro. 

Cel mai mare proiect de lux post-criză

Firma SKV Properties, deţinută cu participaţii egale de fraţii Anghel Ciprian Ioan şi Anghel Cristina Mihaela, care alături de familie au construit mai multe proiecte rezidenţiale în zona parcului Herăstrău, a anunţat anul trecut o investiţie de 30 de milioane de euro în cel mai mare proiect rezidenţial de după criză. Gafencu 49 Residence, aşa cum este numit proiectul, va fi amplasat în apropierea parcului Herăstrău şi va avea 110 apartamente, unde preţurile pornesc de la 1.500 euro/mp cu TVA, şi ajung până la 2.500 de euro cu TVA. Lucrările de construcţie au avansat la nivelul şapte. 

Stoc de 26.000 de locuinţe noi

La sfârşitul anului trecut, stocul de apartamente noi a ajuns la 26.000 de unităţi, în creştere cu 18%, potrivit unui raport Colliers International România.  

Cele mai multe locuinţe noi livrate au fost cele din proiectul Millitari Residence, Cosmopolis, dar şi Confort Urban. În plus, aproape 700 de noi apartamente au fost livrate în noi proiecte precum City Point, Timişoara 58 şi Onix Residence. Adiţional proiectelor mari, proiectele mici s-au înmulţit anul trecut. Dezvoltate de persoane fizice, micile blocuri cu 30-60 de apartamente şi-au făcut apariţia în zona de sud a Capitalei, Berceni sau Popeşti-Leordeni.

Anul acesta peste 3.200 de noi locuinţe vor fi livrate în Bucureşti, cele mai multe în sectorul 6. 

Te-ar mai putea interesa și
Formarea cheagurilor de sânge, reacţia adversă foarte rară după vaccinarea cu AstraZeneca, trebuie inclusă în informaţiile despre ser, spune Agenţia Europeană a Medicamentului
Formarea cheagurilor de sânge, reacţia adversă foarte rară după vaccinarea cu AstraZeneca, trebuie inclusă în informaţiile ...
Comitetul de siguranță al Agenţiei Europene a Medicamentului (Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență - PRAC) a concluzionat că formarea unor cheaguri de sânge......
Bode, despre relaxarea măsurilor: Decizia trebuie să aparţină specialiştilor. În ce condiţii purtarea măştii ar putea să nu mai fie obligatorie
Bode, despre relaxarea măsurilor: Decizia trebuie să aparţină specialiştilor. În ce condiţii purtarea măştii ar ...
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că decizia cu privire la relaxarea măsurilor trebuie să aparţină ...
Comisia Europeană propune scutirea de TVA a bunurilor şi serviciilor vitale distribuite de UE în perioadele de criză
Comisia Europeană propune scutirea de TVA a bunurilor şi serviciilor vitale distribuite de UE în perioadele de criză
Comisia Europeană a propus luni scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) a bunurilor şi serviciilor care, ...
Eșec pentru Hidroelectrica în litigiul modernizării Porților de Fier 1, o poveste de acum un sfert de secol: primește de la Andritz nici a suta parte din ce solicitase. Începe un nou proces
Eșec pentru Hidroelectrica în litigiul modernizării Porților de Fier 1, o poveste de acum un sfert de secol: primește ...
În procesul de arbitraj legat de celebrul contract de modernizare a hidrocentralei de la Porțile de Fier 1, atribuit acum ...