Al doilea articol al revistei americane, după cel publicat luni care a dezvăluit povestea, include capturi de ecran ale mesajelor secretarului american al apărării, Pete Hegseth, cu ora exactă a loviturilor planificate împotriva grupului rebel din Yemen, cu două ore înainte ca acestea să aibă loc pe 15 martie.
„The Atlantic a recunoscut: acestea NU erau planuri de război”, a reacţionat imediat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt (foto).
„The Atlantic a renunţat deja la discursul despre „planuri” de război şi, dezvăluind întreaga conversaţie, recunoaşte că minte pentru a menţine o NOUĂ înşelătorie”, a scris pe X şeful adjunct al personalului Casei Albe, Taylor Budowich.
Vicepreşedintele american JD Vance, care a făcut parte din grupului de mesagerie Signal la originea acestei breşe de securitate militară, a acuzat, de asemenea, The Atlantic că a plusat cu dezvăluirile sale.
Titlul articolului apărut luni, care a dezvăluit povestea, este „Administraţia Trump mi-a trimis din greşeală planurile sale de război”.
Redactorul-şef al The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a declarat că a fost inclus din greşeală într-un grup de discuţii pe Signal, în care cei mai înalţi oficiali ai guvernului SUA, inclusiv şefii Pentagonului şi CIA, au discutat despre viitoarele atacuri împotriva rebelilor houthi, aliaţi ai Iranului.
Donald Trump a minimalizat marţi această scurgere spectaculoasă de informaţii.
Tot marţi, directoarea Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Tulsi Gabbard, a declarat că „nu au fost împărtăşite informaţii clasificate” în grupul de discuţii.
În noul său articol, revista povesteşte că a contactat oficiali guvernamentali după aceste declaraţii, pentru a-i întreba dacă sunt de acord să fie publicate mai multe mesaje, mai specifice decât cele menţionate în primul articol.
Casa Albă a declarat că nu favorizează un astfel de demers, potrivit The Atlantic, care a publicat totuşi majoritatea mesajelor, ascunzând doar numele unui agent CIA.
„12:15 P.M.: F-18 decolare (primul grup de atac)”, scrie Pete Hegseth în acest grup de conversaţie creat de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Waltz.
„Ţinta teroristă se află în zona sa cunoscută, aşadar, AR TREBUI SĂ FIM LA TIMP şi, de asemenea, plecarea atacurilor cu drone (MQ-9)”, a scris telegrafic secretarul apărării pe 15 martie.
Rebelii houthi susţin că aceste lovituri americane au ucis aproximativ 50 de oameni şi au rănit alţi 100.
Marţi, preşedintele Donald Trump a recunoscut doar că Mike Waltz „probabil” se va abţine „deocamdată” să utilizeze serviciul de mesagerie privată Signal, care se află în centrul acestui scandal.
Intervievat la Fox News, Mike Waltz a declarat că îşi asumă „întreaga responsabilitate” după această „greşeală”.
Opoziţia democrată a atacat începând de luni administraţia Trump după aceste dezvăluiri. Senatorul Mark Warner a criticat „atitudinea neglijentă, nesăbuită şi incompetentă” a subalternilor preşedintelui republican.