Revoluţie în China. Măsuri de stimulare fără precedent pentru atingerea ţintei anuale de creştere a economiei

Banca Centrală a Chinei (PBoC) a prezentat măsuri fără precedent pentru sprijinirea PIB-ului, autorităţile făcând eforturi semnificative pentru a atinge în 2024 ţinta anuală de creştere de aproximativ 5%, după ce băncile de pe Wall Street au înrăutăţit previziunile privind a doua economie mondială, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 24 sept. 2024, 11:43
Revoluţie în China. Măsuri de stimulare fără precedent pentru atingerea ţintei anuale de creştere a economiei

Guvernatorul PBoC, Pan Gongsheng, a redus suma de bani pe care băncile trebuie să o deţină sub formă de rezerve la cel mai redus nivel cel puţin din 2020, şi a scăzut dobânda cheie, anunţul fiind făcut marţi, la una din rarele conferinţe de presă. Este pentru prima dată în ultimul deceniu când ambele măsuri au fost adoptate în aceeaşi zi, ceea ce scoate în evidenţă urgenţa măsurilor, scrie Agerpres.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a prezentat măsuri pentru sprijinirea sectorului imobiliar, inclusiv reducerea costurilor de împrumut şi atenuarea reglementărilor pentru achiziţionarea celei de-a doua locuinţe.

Pentru piaţa de acţiuni, va fi oferit un sprijin de lichiditate de cel puţin 800 miliarde de yuani (113 miliarde de dolari), iar autorităţile analizează înfiinţarea unui fond de stabilitate bursier, a informat Pan.

După publicarea informaţiilor indicele CSI 300 a urcat cu 1,3%, peste 200 din companiile incluse în indice înregistrând creşteri.

„Este dificil de spus dacă o soluţie miraculoasă poate ajuta la rezolvarea problemelor. Deşi este benefică adoptarea de măsuri de relaxare monetară, trebuie făcute mai multe eforturi pentru stimularea creşterii în trimestrul patru”, a apreciat Ken Wong, de la Eastspring Investments Hong Kong Ltd.

Alţi analişti se aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să prezinte noi măsuri pentru sprijinirea PIB-ului.

„Măsuri de relaxare monetară au fost mai ample decât ne-am aşteptat. Este loc de îmbunătăţiri în următoarele trimestre, după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a reduce dobânda”, susţine Becky Liu, de la Standard Chartered Plc.

Conform datelor recente publicate de Biroul Naţional de Statistică, PIB-ul Chinei a crescut în ritm anual cu 4,7% în perioada aprilie-iunie 2024, faţă de un avans de 5,3% în primul trimestru din acest an. Este cel mai lent ritm de creştere începând din primul trimestru din 2023 şi sub previziunile analiştilor, de 5,1%.

În ritm trimestrial, economia chineză a crescut cu 0,7%, în timp ce analiştii estimau un avans de 1,1%, datele reprezentând o încetinire semnificativă faţă de expansiunea de 1,5% din primul trimestru din acest an.

În plus, preţurile locuinţelor au scăzut în ritm anual cu 4,5% în iunie, după un declin de 3,9% în mai, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la 5%, în linie cu estimările.

„Per ansamblu, datele dezamăgitoare privind PIB-ul arată că drumul spre atingerea ţintei de creştere de 5% rămâne dificil. Un efect negativ asupra avuţiei de pe urma scăderii preţurilor proprietăţilor imobiliare şi al acţiunilor companiilor listate, alături de creşterea redusă a salariilor, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor, afectează semnificativ consumul”, a apreciat Lynn Song, economist la ING.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla pentru sobe începe la 31 martie. Ce trebuie să ştii despre program
Rabla pentru sobe începe la 31 martie. Ce trebuie să ştii despre program
Locuitorii din zonele montane ale României vor putea să-şi înlocuiască sobele vechi cu unele moderne şi eficiente energetic, odată cu demararea, de la 31 martie, a programului "Rabla pentru......
Autostrada Bucureștiului A0. Când sunt gata lucrările? Răspunsul șefului Transporturilor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0. Când sunt gata lucrările? Răspunsul șefului Transporturilor VIDEO
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a detaliat joi stadiul lucrărilor la cele patru loturi din șapte, ce mai trebuie ...
Câți bani au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Cei cinci directori ai Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat, au ...
România primește 1,3 miliarde de euro din PNRR, plată parțială din cererea nr. 3
România primește 1,3 miliarde de euro din PNRR, plată parțială din cererea nr. 3
România va încasa 1,3 miliarde euro, parte din cererea de plată nr.3 din PNRR. Comisia Europeană a apreciat progresul ...