1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Rezultate peste aşteptări pentru Elveţia: Economia a crescut cu 2% în primul trimestru

Economia Elveţiei a crescut în primul trimestru cu 2% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu mult peste estimările analiştilor, în pofida crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

31 mai, 2012 | Mediafax

Faţă de trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Elveţiei a urcat cu 0,7%, a anunţat joi Secretariatul de Stat pentru Economie.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters indica stagnare faţă de ultimele trei luni din 2011 şi un avans de numai 0,9% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut.

Creşterea economică neaşteptat de solidă înregistrată de Elveţia reaprinde dezbaterile privind pragul impus de banca centrală pe cursul de schimb valutar. Banca Naţională a Elveţiei a limitat în septembrie cursul de schimb la nu mai puţin de 1,2 franci pe euro, acuzând riscul de deflaţie şi recesiune.

Anterior decizie, francul se apreciase puternic în perioada crizei financiare internaţionale şi crizei datoriilor de stat din zoona euro.

Reaprinderea turbulenţelor din zona euro în acest an a crescut presiunile pe limita impusă de Banca Elveţiei.

Rata de creştere înregistrată de economia elveţiană în primul trimestru faţă de ultimele trei luni din 2011 este cea mai solidă din trimestrul al treilea al anului 2010 şi se datorează în principal consumului intern, atât public cât şi privat.

Datele apărute până acum pentru lunile aprilie şi mai anunţă accelerarea ritmului de creştere economică în trimestrul al doilea.

Zona euro este principalul patener comercial al Elveţiei, iar criza a afectat exporturile ţării, care au scăzut cu 0,4% în primele trei luni faţă de trimestrul al patrulea din 2011.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO