Ritmul de creştere al zonei euro, la cel mai ridicat nivel din mai 2011 – Markit

Ritmul de creştere a activităţii economice din zona euro a depăşit estimările analiştilor în martie, pentru a patra lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2011, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 12:20
Ritmul de creştere al zonei euro, la cel mai ridicat nivel din mai 2011 - Markit

Orice indiciu al unei redresări ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în 9 martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, scrie Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în martie la 54,1 puncte, de la 53,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din mai 2011. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,6 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

De asemenea, Markit a anunţat că în primul trimestru din acest an prognozele indică un avans de 0,3% al economiei zonei euro, sub avansul de 0,4% estimat de analişti.

În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătăţit încrederea companiilor. Analiştii se aşteaptă la un avans al economiei zonei euro de 0,4% în perioada ianuarie-martie 2015.

‘Există indicii că avansul a fost stimulat de măsurile BCE deşi ele au fost lansate într-un moment în care exista deja creştere, în timp ce consumatorii au beneficiat de preţul mai scăzut al ţiţeiului’, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...