Ritmul de creştere al zonei euro, la cel mai ridicat nivel din mai 2011 – Markit

Ritmul de creştere a activităţii economice din zona euro a depăşit estimările analiştilor în martie, pentru a patra lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2011, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 12:20
Ritmul de creştere al zonei euro, la cel mai ridicat nivel din mai 2011 - Markit

Orice indiciu al unei redresări ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în 9 martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, scrie Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în martie la 54,1 puncte, de la 53,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicatorul Markit din această lună se află la cel mai ridicat nivel din mai 2011. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,6 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

De asemenea, Markit a anunţat că în primul trimestru din acest an prognozele indică un avans de 0,3% al economiei zonei euro, sub avansul de 0,4% estimat de analişti.

În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătăţit încrederea companiilor. Analiştii se aşteaptă la un avans al economiei zonei euro de 0,4% în perioada ianuarie-martie 2015.

‘Există indicii că avansul a fost stimulat de măsurile BCE deşi ele au fost lansate într-un moment în care exista deja creştere, în timp ce consumatorii au beneficiat de preţul mai scăzut al ţiţeiului’, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...