România a fost dată în judecată, la Curtea de Arbitraj de la Washington, pentru că a redus schema de sprijin pentru regenerabile

Un grup de companii din Austria, Germania şi România, printre care una controlată de gigantul Samsung, care dezvoltă parcuri fotovoltaice în România, a intentat un process de arbitraj Internaţional la ICSID- centrul internaţional de soluţionare a disputelor de pe lângă Banca Mondială, pe tema energiei regenerabile.
Economica.net - joi, 14 iun. 2018, 06:35
România a fost dată în judecată, la Curtea de Arbitraj de la Washington, pentru că a redus schema de sprijin pentru regenerabile

Firmele care au trimis România în arbitraj sunt: LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 B.V. (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (Romania), Anina Pro Invest Ltd (Cipru), Giust Ltd (Cipru).

Litigiul a fost înregistrat pe data de 12 iunie.

Motivul litigiului ţine de reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile, aşa cum se poate intrepreta din încadrearea litigiului.

Două dintre firmele care apar pe lista reclamanţilor, LSG Building Solution (sucursala din România) şi LJG Green Source Energy Beta au aceeaşi adresă, în Bucureşti, pe Strada Hagi Ghita, nr. 89-91.

Potrivit Profit.ro, Solluce Romania 1 BV, controlată de gigantul sud-coreean Samsung, LJG Green Source Energy Beta și LSG Building Solutions sunt implicate în dezvoltarea parcului solar de 45 MW din comuna Slobozia, județul Giurgiu, aflat în funcțiune. 

Pressburg deţine, împreună cu Anina Pro Invest, firma Solar Electric Mostiştea, care operează un parc fotovoltaic de 4,5 MW.

Litigiul ar viza nerespectarea de către România a ECT (Energy Charter Treaty – Tratatul Cartei Energiei), un document care a fost semnat de România în anul 1994.

Motivul disputei

Nici una dintre firmele contactate pentru detalii şi nici oficialii Ministerului Energiei nu au venit cu explicaţii până acum.

Arbitrajul vizează, cel mai probabil, reducerea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, care, după ce a devenit cea mai generoasă din Europa, a început să fie ajustată, începând din anul 2013, pentru a se limita efectul în facturile consumatorilor: energia verde este subvenţionată de toţi consumatorii, prin sistemul de certificat verzi. Valoarea minimă a unui certificat verde este acum de 29,4 euro.

Deţinătorii de parcuri fotovoltaice primeau şase certificate verzi (CV) pentru fiecare MWh produs, dar, în 2012, Guvernul a decis ca, din cele şase certificate verzi pe care le primea un „fotovoltaic” pentru fiecare MWh produs, două să fie amânate până în 2017. Ulterior, Guvernul a stabilit ca amânarea la tranzacţionare a celor două certificate să fie prelungită până la finalul anului 2024, iar recuperarea acestor certificate să se facă, în tranşe lunare egale, în perioada 2025-2030.

Aceste prevederi au determinat organizaţiile investitorilor în regenerabile să spună  că nu se mai acoperă costurile, iar mulţi investitori vor intra în insolvenţă.

Citeşte şi: 

Superafacerea parcurilor fotovoltaice: Din 2021 proprietarii vor primi certificate verzi de 200 de euro pentru fiecare MWh produs

Totuşi,deşi unii investitori nu au mai avut răbdare şi au mers la ICSID,  în viitor, lucrurile se vor îmbunătăţi. Potrivit unui amendament la noua legislaţie referitoare la sprijinirea energiei din surse regenerabile, se prevede restrângerea acestor termene. Astfel, amânarea celor două certificate va mai avea loc doar până la începutul anului 2021, an din care „fotovoltaicii” vor primi din nou cele şase certificate în loc de patru, şi, în plus, vor recupera, în tranşe lunare cel mai probabil, până în 2030 cele două certificate amânate.

Prevederea nu are încă valoare de lege, urmând să fie votată în Plenul Camerei.

Potrivit unor calcule ale unor specialişti din piaţă, asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2021, „fotovoltaicii” vor primi şapte CV pe MWh produs (cele şase reîntregite plus câte unul din cele amânate), ceea c ear însemna circa 200 de euro pentru fiecare MW produs.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie privind administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID la persoanele......
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...