România a urcat în Topul 10 mondial, al celor mai promiţătoare burse de frontieră

România este plasată pe poziţia 10 în topul celor mai promiţătoare pieţe de frontieră, realizat de Bloomberg, în funcţie de atractivitatea şi perspectivele oferite marilor investitori. Topul Bloomberg a fost făcut şi în funcţie de nota primită de la Banca Mondială, pentru uşurinţa cu care se fac afacerile. Promovarea în categoria pieţelor emergente ar aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un plus de miliarde de dolari de la marii investitori ai lumii.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 feb. 2015, 11:06
România a urcat în Topul 10 mondial, al celor mai promiţătoare burse de frontieră

România a intrat în TOP 10 – Cele mai promiţătoare pieţe de frontieră, realizat de Bloomberg, în funcţie de 19 criterii de performanţă, referitoare la climatul investiţional, oferta pentru investiţii de la bursă, gradul de subevaluare a acţiunilor, prognozele privind creşterile pieţei, uşurinţa cu care se pot face afaceri, evoluţiile macroeconomice şi altele.

Poziţia României în Top 10 Bloomberg are legătură şi cu clasarea ţării noastre pe locul 48 în topul Băncii Mondiale, care a analizat 189 de ţări ale lumii, după uşurinţa cu care se fac afacerile în economiile lor.

Pe primul loc în topul promisiunilor pieţelor de frontieră este bursa din Arabia Saudită cu un scor de 78,8 de puncte, în vreme ce România are 60,3 puncte, iar ultimele clasate, Ucraina şi Venezuela, au 38 şi 23 de puncte, potrivit topul Bloomberg.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se află de un an într-o campanie accelerată de obţinere a statutului de piaţă emergentă, care ar atrage mai mult atenţia marilor fonduri de investiţii. Topul Bloomberg preia principiile clasificării în burse de frontieră sau emergente de la compania americană MSCI Inc, care administrează mai mulţi indici bursieri de importanţă globală.

Diferenţa principală dintre cele două tipuri de piaţă este volumul şi calitatea ofertei de acţiuni şi varietatea oportunităţilor de a face profit din tranzacţii deschise marilor investitori. Pieţele de frontieră sunt atractive mai degrabă ocazional (ca atunci când se fac oferte iniţiale de amploarea Romgaz sau Electrica, de exemplu. Pieţele emergente au trecut de această fază şi oferă în mod frecvent oportunităţi foarte atractive de plasament.

MSCI a promovat, anul trecut, bursele din Qatar şi Emiratele Arabe Unite din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente. Ca urmare bursele respective au atras 3,5 miliarde de dolari de la fondurile de investiţii în pieţe emergente, potrivit Bloomberg.

Din punctul de vedere al riscului perceput de investitori, România este mai bine văzută decât „la general”, situându-se pe locul şase. Clasarea s-a făcut din punctul de vedere al instrumentelor CDS, prin care investitorii îşi administrtează riscul.

Perspectivele de creştere ale economiei româneşti (+3% la PIB) plasează România pe locul nouă.

Acţiunile de la BVB sunt suficient de subevaluate pentru ca piaţa noastră să fie între primele 10 atracţii ale burselor de frontieră. Este una dintre cele mai ieftine din lume, conform mediei de piaţă a indicatorului preţ / valoare contabilă pentru companiile listate. Indicatorul are valoarea 1, la fel ca Slovacia (locul 3 „la general”) şi Slovenia (locul 6).

Punctajul a fost calculat acordând o pondere de câte 40% indicatorilor economici, respectiv celor financiari, iar indicatorii care măsoară riscul politic şi social a contat pentru 20%, potrivit lui Adrian Cojocar, directorul Intercapital Investment Management, care a semnalat articolul Bloomberg în Kmarket.ro.

România ar îndeplini, deja, de criteriile pentru a obţine statutul de piaţă emergentă în clasificarea Morgan Stanely Capital International (MSCI), potrivit unei declaraţii a lui Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB pentru Bloomberg. Oficialul a mai spus că Guvernul va sprijini în continuare bursa de la Bucureşti prin „vânzarea de active”, respectiv listarea  Hidroelectrica, a Companiei Aeroporturi Bucureşti, a Companiei Energetice Oltenia şi a Portului Constanţa.

Printre criteriile a căror îndeplinire este necesară pentru a obţine statutul de piaţă emergentă, se numără şi existenţa a cel puţin trei companii cu o capitalizare de piaţă de minimum 1,26 miliarde de dolari, o capitalizare bursieră a free float-ului (acţiuni în circulaţie liberă) de minimum 630 de milioane de dolari şi un indicator de lichiditate (ATVR) care să fie de cel puţin 15%. De asemenea, bursa trebuie să aibă un grad ridicat de deschidere către investitorii străini, un cadru instituţional stabil, precum şi un cadru operaţional eficient.
  

 
  

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate
Kazahstanul are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate
Kazahstanul a indicat luni că are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate, după o nouă pană de electricitate care a lăsat fără încălzire, pe un frig......
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 - 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea ...
Fermierii chinezi sunt forţaţi să îşi distrugă recoltele din cauza restricţiilor anti-Covid
Fermierii chinezi sunt forţaţi să îşi distrugă recoltele din cauza restricţiilor anti-Covid
Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii ...
Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, va se va dezvolta piața second-hand pentru electrice și hibride
Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, va se va dezvolta ...
Chiar dacă toată lumea vorbeşte de maşinile hibrid şi electrice ca maşini ale viitorului, un start up înfiinţat acum ...