Guvernul anunţă cum va scoate din şomaj 200.000 de tineri

Aproximativ 200.000 de tineri de cel mult 24 de ani din România nu au un loc de muncă, în prezent, potrivit celor mai recente măsurători. Ministerul Muncii se angajează ca în patru luni de la finalizarea studiilor, ori să le găsească tinerilor un loc de muncă, ori să-i încadreze într-un curs de formare profesională, la finalul căruia să fie angajabili, aşa cum şi-a asumat, ca şi celelalte state UE, la reuniunea Consiliului European din luna ianuarie.
Cristina Şomănescu - lun, 23 apr. 2012, 21:00
Guvernul anunţă cum va scoate din şomaj 200.000 de tineri

La reuniunea Consiliului European din 30 ianuarie 2012, statele UE s-au angajat să pregătească planuri naţionale pentru ocuparea forţei de muncă pentru combaterea şomajului ridicat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 de ani.

Ministerul Muncii urmează să anunţe, săptămâna aceasta, planul României pentru ocuparea forţei de muncă reglementat prin modificările aduse legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, aşa cum s-a stabilit la reuniunea Consiliului European din 30 ianuarie 2012.
Sintetic, acest plan de ocupare va fi o „garanţie pentru tineri, ori că vor fi încadraţi în muncă, ori că vor fi cuprinşi într-o formă de învăţământ sau curs de formare profesională (la capătul căruia să fie angajabili), în termen de 4 luni de la terminarea şcolii”, potrivit Comisiei Europene.

În aceeaşi strategie de ocupare, antreprenoriatul în rândul tinerilor este propus ca opţiune de carieră pentru aceștia. Nu avem încă detalii despre modul în care statul va încuraja tinerii să devină antreprenori, în contextul planului naţional de ocupare.

Poate statul să creeze 200.000 de locuri de muncă pentru tinerii aflaţi acum în şomaj?

Dincolo de acest deziderat îndrăzneţ, asumat de Ministerul Muncii, urmează să aflăm unde şi cum vor fi create cele 200.000 de locuri de muncă pentru tinerii şomeri, dar şi dacă „Marea Ocupare” se va face cu orice preţ, implicit, cu preţul performării în poziţii sub pregătirea tinerilor, în alte oraşe decât cele de reşedinţă, cu o ofertă salarială neatractivă (şi nerentabilă, în cazul celor care vor munci în alte oraşe decât cele de reşedinţă). În definitiv, e un raport sensibil între urgenţa statului să vadă angajaţi cu orice preţ cei 200.000 de tineri şi nepăsarea sau disperarea, după caz, a tinerilor şomeri de a se angaja. Urmează să aflăm către cine va înclina balanţa, în problema şomajului tinerilor români.

Aceste întrebări vin în contextul în care, în prezent, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) ofertează, săptămânal, şomerii cu aproximativ 8.500 de locuri de muncă, la nivel naţional. Ofertele intermediate prin ANOFM ţintesc toţi şomerii români, nu doar pe cei tineri. Adică nu doar pe cei 200.000 cu vârste între 16 şi 24 de ani, care nu au acum un loc de muncă, ci îi vizează pe toţi cei peste 450.000 de şomeri înregistraţi, la nivel naţional.

Mai precizăm că majoritatea covârşitoare a posturilor intermediate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară vizează absolvenţii de studii medii, profesionale şi muncitorii necalificaţi. Astfel că, peste 7.900 din joburile ofertate prin ANOFM, săptămânal, sunt pentru muncitori în industria textilă, vânzători, şoferi, paznici. Doar aproximativ 600 de locuri de muncă vacante pentru absolvenţii de studii superioare sunt mediate, săptămânal, de agenţiile de ocupare din ţară.

Peste 23% dintre tinerii din România sunt şomeri. Unde suntem cu acest indicator, în context european

Peste 23% dintre tinerii din România nu au un loc de muncă. România depăşeşte media europeană de 22.3%, a ratei şomajului în rândul tinerilor. La nivelul Uniunii, cele mai ridicate rate ale şomajului în rândul tinerilor s-au înregistrat în Spania, Grecia, Slovacia, Lituania, Portugalia şi Italia. În statele antemenţionate, peste 30% dintre tineri nu au un loc de muncă. Germania, Austria, Olanda au cele mai scăzute rate ale şomajului în rândul tinerilor. În aceste state, sub 9% dintre tineri nu au un loc de muncă.

Lista statelor UE, după cele mai ridicate rate ale şomajului în rândul tinerilor între 16 şi 24 de ani. 

Spania: 49.6%.
Grecia: 46.6%.
Slovacia: 35.1%.
Lituania: 31.1%.
Portugalia: 30.7%.
Italia: 30.1%.
Letonia: 29.9%.
Irlanda: 29.3%.
Polonia: 27.8%.
Ungaria: 25.9%.
Bulgaria: 25.6%.
Franţa: 23.8%
Rata şomajului în rândul tinerilor în România: 23.4%.
Suedia: 23.2%.
Cipru: 23.1%.
Marea Britanie: 22%.
Estonia: 21.8%
Belgia: 21.1%.
Finlanda: 19.6%.
Cehia: 19%.
Slovenia: 15.2%.
Danemarca: 14.9%.
Luxemburg: 14.7%.
Malta: 14.3%.
Olanda: 8.6%.
Austria: 8.3%.
Germania: 8.1%.

Sursă date: Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...