România ar putea fi invadată de sare din Ucraina, deşi are supraproducţie şi vinde peste hotare

Producţia anuală de sare din România, de peste 2 milioane de tone, nu numai că acoperă consumul intern, dar este şi exportată. Cu toate acestea, piaţa internă ar putea fi invadată de sare alimentară din Ucraina, ce are o capacitate de producţie de peste trei ori mai mare. 
Economica.net - Dum, 17 apr. 2016, 21:00
România ar putea fi invadată de sare din Ucraina, deşi are supraproducţie şi vinde peste hotare

„România a produs în 2015 o cantitate de 2,17 milioane de tone sare, importurile au fost de 127.000 tone iar exporturile au totalizat 622.000 de tone. Consumul intern a fost de 1,65 milioane de tone, din care peste 1 milion de tone au consumat combinatele chimice producătoare de sare şi clor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Societăţii Naţionale a Sării Salrom.

Potrivit acestora, piaţa sării din România este de circa 50 de milioane de euro, iar din totalul consumului intern de sare, circa 8% se asigură din import.

În 2015, Salrom a exportat 55% din producţia de sare gemă, diferenţa fiind vândută pe piaţa internă. Raportat la nivelul total al producţiei de sare (care include şi sarea soluţie) exportul reprezintă circa 30%, diferenţa de circa 70% fiind vândută pe piaţa internă. Aceste ponderi au fost relativ stabile în ultimii ani, au adăugat reprezentanţii Salrom.

Astfel, nivelul exporturilor Salrom în ultimii ani este relativ constant, de aproximativ 630.000 de tone anual, cu o valoare peste 23 milioane de euro. Salrom şi-a menţinut în ultmii ani cota de piaţă în ţările în care exportă, au mai spus reprezentanţii companiei.

Concurenţa agresivă de la Est

Ponderea importurilor din totalul consumului intern ar putea creşte însă semnificativ, dacă se vor materializa planurile vecinilor din Ucraina. Producătorul ucrainean de sare Artyomsol a anunţat că intenţionează să construiască depozite în România şi Bulgaria, pentru facilitarea distribuţiei în ţări UE.

Situaţia economică şi politică din Ucraina care a condus la devalorizarea puternică a monedei locale (hrivna), cu 50% faţă de dolarul american, a ieftinit cu acelaşi procent exporturile ucrainiene.

În acelaşi timp, din cauză că Rusia a interzis în luna ianuarie 2015 importul de sare alimentară din Ucraina, producătorul ucrainean Artyomsol care are o capacitate de producţie de 7 milioane de tone de sare anual, luptă să înlocuiască măcar parţial piaţa Rusiei cu noi pieţe şi caută noi soluţii de livrare a sării, inclusiv pe Dunăre.

Artyomsol speră în acest fel să crească livrările către ţările tranzitate de Dunăre şi chiar să poată livra în Austria şi Germania.

Evident, pentru atingerea acestui scop, politica de preţ practicată este una extrem de agresivă faţă de concurenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Începe perioda reducerilor de iarnă. Ce sfaturi are pentru consumatori directorul ANPC
Începe perioda reducerilor de iarnă. Ce sfaturi are pentru consumatori directorul ANPC
Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel recomandă celor ...
Lista analizelor care li se vor face bolnavilor de Covid-19 în centrele de evaluare şi tarifele decontate de CNAS pentru acestea
Lista analizelor care li se vor face bolnavilor de Covid-19 în centrele de evaluare şi tarifele decontate de CNAS pentru ...
Casa de Asigurări de Sănătate va deconta centrului de evaluare Covid-19 între circa 205 lei şi 670 de lei pentru bolnavul ...
Încă o zi de greva la STB. Circulă 25% din vehicule
Încă o zi de greva la STB. Circulă 25% din vehicule
Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată, deşi sunt în continuare ...