România ar putea fi invadată de sare din Ucraina, deşi are supraproducţie şi vinde peste hotare

Producţia anuală de sare din România, de peste 2 milioane de tone, nu numai că acoperă consumul intern, dar este şi exportată. Cu toate acestea, piaţa internă ar putea fi invadată de sare alimentară din Ucraina, ce are o capacitate de producţie de peste trei ori mai mare. 
Economica.net - Dum, 17 apr. 2016, 21:00
România ar putea fi invadată de sare din Ucraina, deşi are supraproducţie şi vinde peste hotare

„România a produs în 2015 o cantitate de 2,17 milioane de tone sare, importurile au fost de 127.000 tone iar exporturile au totalizat 622.000 de tone. Consumul intern a fost de 1,65 milioane de tone, din care peste 1 milion de tone au consumat combinatele chimice producătoare de sare şi clor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Societăţii Naţionale a Sării Salrom.

Potrivit acestora, piaţa sării din România este de circa 50 de milioane de euro, iar din totalul consumului intern de sare, circa 8% se asigură din import.

În 2015, Salrom a exportat 55% din producţia de sare gemă, diferenţa fiind vândută pe piaţa internă. Raportat la nivelul total al producţiei de sare (care include şi sarea soluţie) exportul reprezintă circa 30%, diferenţa de circa 70% fiind vândută pe piaţa internă. Aceste ponderi au fost relativ stabile în ultimii ani, au adăugat reprezentanţii Salrom.

Astfel, nivelul exporturilor Salrom în ultimii ani este relativ constant, de aproximativ 630.000 de tone anual, cu o valoare peste 23 milioane de euro. Salrom şi-a menţinut în ultmii ani cota de piaţă în ţările în care exportă, au mai spus reprezentanţii companiei.

Concurenţa agresivă de la Est

Ponderea importurilor din totalul consumului intern ar putea creşte însă semnificativ, dacă se vor materializa planurile vecinilor din Ucraina. Producătorul ucrainean de sare Artyomsol a anunţat că intenţionează să construiască depozite în România şi Bulgaria, pentru facilitarea distribuţiei în ţări UE.

Situaţia economică şi politică din Ucraina care a condus la devalorizarea puternică a monedei locale (hrivna), cu 50% faţă de dolarul american, a ieftinit cu acelaşi procent exporturile ucrainiene.

În acelaşi timp, din cauză că Rusia a interzis în luna ianuarie 2015 importul de sare alimentară din Ucraina, producătorul ucrainean Artyomsol care are o capacitate de producţie de 7 milioane de tone de sare anual, luptă să înlocuiască măcar parţial piaţa Rusiei cu noi pieţe şi caută noi soluţii de livrare a sării, inclusiv pe Dunăre.

Artyomsol speră în acest fel să crească livrările către ţările tranzitate de Dunăre şi chiar să poată livra în Austria şi Germania.

Evident, pentru atingerea acestui scop, politica de preţ practicată este una extrem de agresivă faţă de concurenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...