România ar trebui să preia încă 4.646 de refugiaţi, potrivit noii liste UE. Ponta: Nu putem primi mai mult de 1.500

România ar trebui să preia 4.646 de refugiaţi, potrivit noii liste a Comisiei Europene cu cotele de distribuţie a influxului de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pe teritoriul Uniunii Europene. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România nu poate primi mai mulţi refugiaţi decât are capacitatea în centre specializate, adică 1.500 de locuri.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 10:24
România ar trebui să preia încă 4.646 de refugiaţi, potrivit noii liste UE. Ponta: Nu putem primi mai mult de 1.500

UE ar urma să preia încă 120.000 de refugiaţi, din care 31.400 în Germania şi 24.000 în Franţa, potrivit listei revizuite a UE publicată de El Pais şi Le Monde. Marea Britanie lipseşte de pe listă, în condiţiile în care un sondaj publicat peste weekend arată pentru prima dată că 51% dintre britanici vor ca ţara lor să iasă din UE.

Noua listă UE de distribuţie a refugiaţilor. Sursa: EL PAIS

O statistică a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite din România, publicată pe www.unhcr-centraleurope.org, arată că numărul celor care au solicitat azil în România, în 2013, a fost de 1499, iar în 2014, de 1620. Ţările de provenienţă a solicitanţilor de azil, în această perioadă, au fost Maroc, Algeria, Pakistan, Siria, Afganistan.

Potrivit reprezentanţei din România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune, în primele şase luni ale lui 2015, în România a fost înregistrat un număr de 744 cereri de azil, în creştere cu 12% faţă de anul 2014, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Afganistan şi Irak.


Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat, luni, că fără o politică a imigranţilor la nivelul UE proietul Schengen se va prăbuşi.

România trebuie să fie solidară cu tot ce se întâmplă în Europa, atât la obligaţii, cât şi la drepturi, iar ţara noastră nu poate primi mai mulţi refugiaţi decât are capacitatea, a declarat luni premierul Victor Ponta.

Germania suplimentează fondurile alocate crizei refugiaţilor. Merkel face comparaţii cu salvarea băncilor după criza financiară

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, luni, că guvernul de la Berlin va suplimenta cu 6 miliarde de euro fondurile alocate anul viitor pentru gestionarea influxului de refugiaţi şi imigranţi.

„Ştim că ne-am grăbit să salvăm băncile. Cred că trebuie să fim la fel de rapizi cu măsurile necesare pentru ameliorarea greutăţilor cu care se confruntă municipalităţile şi landurile. Ceea ce se întâmplă acum ne va schimba ţara în următorii ani”, a declarat Angela Merkel la Berlin, transmite Bloomberg.

Cancelarul Germaniei a anunţat că guvernul va aloca suplimentar 3 miliarde de euro la bugetul federal şi alte 3 miliarde euro landurilor şi autorităţilor locale, pentru a gestiona cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Act de putere mondială a Germaniei: Îşi deschide graniţele zecilor de mii de refugiaţi, dar nu-şi schimbă ţintelele bugetare

18.000 de refugiaţi au ajuns în weekend în Germania, din Ungaria via Austria. Germania estimează că va primi în acest an peste 800.000 de cereri de azil.

Guvernul Merkel ia în calcul crearea unui fond special finanţat din excedentul bugetar pe 2015, care ar acoperi astfel, parţial sau total, cheltuielile de anul viitor cu refugiaţii, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată discuţiilor.

Oficial, Merkel a declarat ferm că Germania va respecta anul viitor ţinta de deficit bugetar zero în pofida cheltuielilor suplimentare generate de influxul de imigranţi.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat, duminică, că guvernul de la Viena va suspenda măsurile de urgenţă care au facilitat, peste weekend, trecerea câtorva mii de imigranţi din Ungaria către Germania, fără ca aceştia să fi fost înregistraţi de autorităţile ungare. Vineri, Germania şi Austria au suspendat aplicarea directivelor europene care impun refugiaţilor şi imigranţilor să fie înregistraţi în statul UE în care ajung iniţial. Astfel, mii de refugiaţi au putut ajunge până la Munchen înainte de a fi înregistraţi şi distribuiţi către tabere de pe teritoriul Germaniei.

Atât Germania, cât şi Austria au criticat felul în care guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, a gestionat criza refugiaţilor.

„Cineva care afirmă cu seriozitate că poate rezolva problema refugiaţilor cu sârmă ghimpată, apoi creează un asemenea haos, este descalificat politic”, a declarat duminică Faymann, şeful guvernului de la Viena, după ce premierul ungar Viktor Orban a avertizat refugiaţii că nu vor fi lăsaţi să intre în Ungaria sau să traverseze teritoriul ţării. Ungaria a construit un gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia, a suplimentat efectivul de forţe de ordine şi personal militar de-a lungul graniţei şi a adoptat legislaţie care înlesneşte deportarea imediată a imigranţilor care nu provin din zone de conflict.

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, o nouă listă cu ţările desemnate drept „sigure”, delimitând astfel statutul de refugiat de război sau azilant politic de imigranţii care provin din locuri unde pot fi deportaţi în siguranţă.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...