România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Lista posturilor cel mai greu de ocupat

"Dacă în 2019 aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. Problema nu este doar în România, ci la nivel global avem un deficit extrem de mare pentru talentul tech. În Europa se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025", a spus Anca Giurca, Managing Partner la Loginro, într-un scurt interviu acordat pentru Economica.net.
Cristina Şomănescu - sâm, 08 ian. 2022, 00:42
România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Lista posturilor cel mai greu de ocupat

Economica.net: Care sunt cele mai căutate profiluri IT pentru care nu găsiţi suficienţi candidati pe piaţa românească? Vă rog să îmi explicaţi de ce nu găsiţi candidaţi pentru aceste roluri.

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: Motivele ţin de dimensiunea pool-ului (bazinului n. red.) de talent, estimat la aproximativ 160.000 faţă de nevoile companiilor de a recruta. Dacă în 2019 aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. Problema nu este doar în România, ci la nivel global avem un deficit extrem de mare pentru talentul tech. În Europa se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025.
În general, în piaţa IT, cam toate rolurile sunt greu de închis pentru că este o piaţă foarte competitivă, în care cei mai mulţi dintre angajatori cresc. Conform unui sondaj realizat de Loginro în randul companiilor din tech, se disting totuşi câteva roluri mai greu de recrutat – în zona de dezvoltare, atât dezvoltatori full stack, backend, cât şi frontend, arhitecţi. Un rol pentru care a crescut extrem de mult dificultatea recrutării în ultimii doi ani (aproape s-a dublat) este cel de DevOps Engineer.

Lista posturilor cel mai greu de ocupat, conform informaţiilor comunicate publicaţiei Economica.net de către Ana Giurca, Managing Partner la Loginro:

 • Full stack Developers
  Backend Developers
  Architects
  DevOps
  Frontend Developers
  Big Data, Data scientists
  Mobile Developers
  Quality Assurance
  Business Analysts
  Project Managers
  Sales, presales, business developers

Economica.net: De regulă, cu ce creşteri salariale şi/sau beneficii vine contraoferta angajatorilor care vor să nu piardă IT-işti valoroşi?

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: În ultima analiză pe care am făcut-o, în IT (dar se pare că şi în alte industrii), oamenii cer un premium salarial /creştere salarială n. red.) de 27%, în medie, atunci când sunt într-un proces de recrutare. Pe de altă parte, atunci când analizăm creşterile salariale efective la schimbarea jobului, avem o creştere de aproximativ 16%, în medie, pe industrie, iar programatorii obţin undeva la 18% în plus.
Pe de altă parte, companiile luptă să-şi menţină angajaţii curenţi, se fac extrem de multe contraoferte (în aproximativ 80% dintre cazuri) şi în cel mult 50% dintre cazuri oamenii preferă sa rămână la angajatorul curent.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...