România are drumuri mai proaste decât Burundi, Zimbabwe, Liberia, Tanzania sau El Salvador – Forumul Economic Mondial

România este pe locul 120 în lume din punct de vedere al calităţii infrastructurii rutiere, potrivit raportului anual privind competitivitatea economică publicat, miercuri, de Forumul Economic Mondial. Deşi drumurile din România sunt mai bine cotate decât anul trecut, când eram pe locul 128, infrastructura autohtonă este în continuare în urma unor economii de frontieră din Africa, Asia sau America Latină.
Economica.net - mie, 27 sept. 2017, 09:24
România are drumuri mai proaste decât Burundi, Zimbabwe, Liberia, Tanzania sau El Salvador - Forumul Economic Mondial

Drumurile din România sunt mai proaste decât cele din Gambia, Tadjikistan, El Salvador, Ghana, Zambia, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Cambodgia, Sierra Leone, Mongolia, Bangladesh, Bosnia-Herţegovina, Liberia, Burundi, Nepal, Zimbabwe sau Venezuela, potrivit raportului.

Calitatea infrastructurii se numără printre principalii piloni ai competitivităţii economice, potrivit studiului. Astfel, scorul prost al României la infrastructura rutieră trage puternic în jos poziţia ţării la general.

România a alocat cei mai mulţi bani din regiune, ca procent din veniturile bugetare, pentru investiţiile publice, dar are cele mai proaste drumuri, potrivit unei analize din 2016 a Consiliului Fiscal. Totodată, România are cea mai proastă rată de absorbţie a fondurilor structurale UE pentru infrastructură.

România a căzut şase poziţii în topul global al competitivităţii economice compilat de Forumul Economic Mondial, până pe locul 68, fiind devansată de ţări ca Georgia, Columbia, Botswana şi Rwanda.

Competitivitatea economiei româneşti este cotată printre cele mai slabe state din UE, cu mult sub cea a Bulgariei. Ţara vecină, cu care împărţim ultimul loc în UE la indicatori precum nivelul de trai, este pe locul 49 în topul competitivităţii.

Raportul analizează toţi factorii, politicile şi calitatea instituţiilor care influenţează nivelul de productivitate al unei economii şi, implicit, potenţialul de prosperitate al ţării. Indicatorii măsuraţi sunt grupaţi pe 12 piloni: instituţii, infrastructură, situaţia macroeconomică, sănătate şi educaţie primară, educaţie universitară şi training, eficienţa pieţei de bunuri, eficienţa pieţei muncii, gradul de dezvoltare al pieţei financiare, pregătirea tehnologică, mărimea pieţei, gradul de sofisticare a mediului de afaceri şi inovaţia.

Ca şi până acum, cele mai bine cotate ţări din punct de vedere al competitivităţii economice sunt Elveţia, Statele Unite, Singapore, Olanda, Germania, Hong Kong, Suedia, Marea Britanie, Japonia şi ţările nordice.

La 10 ani după criza financiară mondială, băncile şi sectorul financiar în ansamblu rămân vulnerabile. Indicatorii relevanţi nu au revenit la nivelurile pre-criză şi s-au dezvoltat noi surse de vulnerabilitate, precum creşterea datoriei private în statele emergente şi expansiunea pieţelor de capital nereglementate, se arată în concluziile raportului.

În acelaşi timp, guvernele au mai puţin spaţiu de manevră decât acum 10 ani pentru a face faţă unei noi crize. Un sector financiar solid este necesar pentru a preveni cele mai severe şi de durată efecte ale recesiunilor asupra productivităţii şi creşterii economice, dar şi pentru a susţine inovaţia, susţin experţii Forumului Economic Mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...