România coboară 7 locuri în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup din lume şi iese din Top 40

România a coborât cu 7 locuri până pe poziţia 45 de ani în lume, în clasamentul celor mai bune ecosisteme startup din lume, realizat de SeedBlink.
Lidia Neagu - Dum, 21 iun. 2020, 19:19
România coboară 7 locuri în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup din lume şi iese din Top 40

La nivel de oraș, 7 din 8 orașe din ţara noastră au coborât de asemenea în clasament, dintre care unele au avut căzut cu mai mult de sute de locuri. Bucureștiul rămâne oraşul principal pentru ecosistemul de startup-uri din România, în ciuda unei ieşiri din Top 100 până pe 103. Cu toate acestea, pentru al doilea loc clasat în țară: Cluj-Napoca a urcat cu 31 de poziţii până pe 214.

Pe locul al treilea se află Timişoara, care a coborât cu 7 poziţii până pe 368 în lume. Iaşiul a coborât 103 de poziţii (locul 420 în lume), iar cea mai abruptă coborâre a înregistrt-o Braşovul, care a picat cu 226 de poziţii până pe locul 892 din lume.

„România are un număr impresionant de orașe în clasament și acum este timpul să crească din punct de vedere al calității pentru a crește potențialul întregii țări. În acelaţi timp, focusul trebuie să fie orientat către București pentru a revini în Top 100”, se arată în raport.

Prezentare generală a ecosistemului de startup-uri

Potrivit sursei citate, România este o țară cu o economie vibrantă, iar autorii studiului spun că speră ca ţara noastră să înceapă să îşi folosească sectorul IT „de înaltă calitate” pentru a face față consencinţelor crizei declanşate de pandemia de COVID-19.

Peste 100.000 de români participă deja la scena IT, în principal ca angajați, freelanceri și lucrători la distanță pentru companii străine care sunt la curent cu piaţa locală de specialişti.

Raportul notează că antreprenorii români se bucură deja infrastructură îmbunătățită cu conexiuni rapide la internet, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a construi un hub regional.

Soluţia propusă de SeedBlink pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru companii tinere vizează creşterea numărului de startup-uri care reuşesc să scaleze în ecosistem. Totodată, ar trebui depus mai mult efort pentru promovarea ecosistemului la nivel global.

În afara de capitala București, un oraș care a reușit să-și construiască un nume în ecosistem este Cluj Napoca, unde dezvoltatorii ecosistemului şi-au dat seamă ca au nevoie să atragă investitori străini pentru a crește.

„Nu în ultimul rând, după crearea primului lor unicorn, UIPath, în 2018, suntem optimiști că în curând sistemul de startup-uri românesc va avea noi repere suplimentare”, se arată în raport.

În clasamentul global, SUA ocupă prima poziţie urmate de Marea Britanie, Israel, Canada, Germania, Olanda, Australia, Elveţia, Spania şi Suedia, care închide Top 10. Înaintea României, se află multe ţări din regiune, inclusiv Ucraina (locul 29), Bulgaria (locul 32), Ungaria (37), Serbia (locul 42) şi Grecia (44).

Te-ar mai putea interesa și
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Lucrările la noul pod rutier peste Dâmbovița, începute recent de către Primăria Sectorului 3, vor fi finalizate în doar trei luni, potrivit edilului de sector Robert Negoiță. El a făcut......
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața ...
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...