România coboară 7 locuri în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup din lume şi iese din Top 40

România a coborât cu 7 locuri până pe poziţia 45 de ani în lume, în clasamentul celor mai bune ecosisteme startup din lume, realizat de SeedBlink.
Lidia Neagu - Dum, 21 iun. 2020, 19:19
România coboară 7 locuri în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup din lume şi iese din Top 40

La nivel de oraș, 7 din 8 orașe din ţara noastră au coborât de asemenea în clasament, dintre care unele au avut căzut cu mai mult de sute de locuri. Bucureștiul rămâne oraşul principal pentru ecosistemul de startup-uri din România, în ciuda unei ieşiri din Top 100 până pe 103. Cu toate acestea, pentru al doilea loc clasat în țară: Cluj-Napoca a urcat cu 31 de poziţii până pe 214.

Pe locul al treilea se află Timişoara, care a coborât cu 7 poziţii până pe 368 în lume. Iaşiul a coborât 103 de poziţii (locul 420 în lume), iar cea mai abruptă coborâre a înregistrt-o Braşovul, care a picat cu 226 de poziţii până pe locul 892 din lume.

„România are un număr impresionant de orașe în clasament și acum este timpul să crească din punct de vedere al calității pentru a crește potențialul întregii țări. În acelaţi timp, focusul trebuie să fie orientat către București pentru a revini în Top 100”, se arată în raport.

Prezentare generală a ecosistemului de startup-uri

Potrivit sursei citate, România este o țară cu o economie vibrantă, iar autorii studiului spun că speră ca ţara noastră să înceapă să îşi folosească sectorul IT „de înaltă calitate” pentru a face față consencinţelor crizei declanşate de pandemia de COVID-19.

Peste 100.000 de români participă deja la scena IT, în principal ca angajați, freelanceri și lucrători la distanță pentru companii străine care sunt la curent cu piaţa locală de specialişti.

Raportul notează că antreprenorii români se bucură deja infrastructură îmbunătățită cu conexiuni rapide la internet, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a construi un hub regional.

Soluţia propusă de SeedBlink pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru companii tinere vizează creşterea numărului de startup-uri care reuşesc să scaleze în ecosistem. Totodată, ar trebui depus mai mult efort pentru promovarea ecosistemului la nivel global.

În afara de capitala București, un oraș care a reușit să-și construiască un nume în ecosistem este Cluj Napoca, unde dezvoltatorii ecosistemului şi-au dat seamă ca au nevoie să atragă investitori străini pentru a crește.

„Nu în ultimul rând, după crearea primului lor unicorn, UIPath, în 2018, suntem optimiști că în curând sistemul de startup-uri românesc va avea noi repere suplimentare”, se arată în raport.

În clasamentul global, SUA ocupă prima poziţie urmate de Marea Britanie, Israel, Canada, Germania, Olanda, Australia, Elveţia, Spania şi Suedia, care închide Top 10. Înaintea României, se află multe ţări din regiune, inclusiv Ucraina (locul 29), Bulgaria (locul 32), Ungaria (37), Serbia (locul 42) şi Grecia (44).

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...