România continuă căderea în Topul ţărilor cu cel mai ieftin internet mobil, deşi tariful mediu a scăzut

România se află pe locul 39 în lume și pe locul al doilea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil, în coborâre cu două poziţii faţă de raportul anterior.
Lidia Neagu - Dum, 10 mai 2020, 18:18
România continuă căderea în Topul ţărilor cu cel mai ieftin internet mobil, deşi tariful mediu a scăzut

Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 1,03 dolari, redus de la 1,89 dolari, potrivit unei analize a cable.co.uk. Studiul a analizat 11 planuri tarifare de la noi din ţară. Cel mai scump plan este de 10,85 dolari pentru 1GB, iar cel mai ieftin – 0,65 dolari.

Pe de altă parte, România dispune de cel mai bun raport calitate/preţ când vine vorba de internet, potrivit unui alt studiu, relizat de vouchercloud.com, care a analiazat viteza şi preţul internetului în 159 de ţări. Studiul a fost realizat în baza datelor de la cable.co.uk şi speedtest.net.

În Europa de Est, prezența unei infrastructuri de rețea bune face ca majoritatea statelor din această regiune să se situeze în prima jumătate a clasamentului global în funcție de cele mai mici prețuri la internet mobil. Polonia a reuşit chiar să se încadreze în Top 20 după acest criteriu, urmată de România (1,03 dolari) și Moldova (1,12 de dolari).

Problemele economice ale Greciei se reflectă în acest domeniu, notează autorii studiului. Prețurile datelor mobile din țară fiind mult mai scumpe decât în oricare dintre vecinii săi. Prețul mediu pentru 1 GB este de 12,06 dolari, ceea ce plasează acestă tară în primele 30 de locuri din lume cu cele mai scumpe date mobile.

Pentru realizarea studiului au fost analizate 5.554 de planuri tarifare din 228 de țări.

Cele mai ieftine cinci țări din punct de vedere al costului mediu de 1 GB de date mobile sunt India (0,09 dolari), Israel (0,11 dolari), Kârgâzstan (0,21 dolari), Italia (0,43 dolari) și Ucraina (0,46 dolari). Toate aceste state dețin o infrastructură excelentă în bandă largă pe fibră (Italia, India, Ucraina, Israel), sau în cazul Kârgâzstanului, se bazează foarte mult pe datele mobile ca mijloc principal pentru a-și menține populația conectată la restul lumii.

La polul opus, cele mai scumpe cinci țări din punct de vedere al costului mediu de 1 GB de date mobile sunt São Tomé și Príncipe (28,26 dolari), Bermuda (28,75 dolari), Nauru (30,47 dolari), Insulele Falkland (40,41 dolari) și Sfânta Elena (52,50 dolari). Toate aceste state au în comun faptul că sunt naţiuni insulare. Insulele au șanse mai mici să aibă o infrastructură extinsă de fibre și, din moment ce rețelele mobile se bazează în mod normal pe conectarea la un turn, a trebuit să instituie alte soluții, mai scumpe, cum ar fi conectarea prin satelit – un cost în plus pentru consumator.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...